28 de gener 2010

Joan F. Mira al Club de lectura de Tortosa


Aquest dilluns, qui vam assistir a la trobada del Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa vam tenir el plaer de compartir tertúlia amb una de les principals personalitats de la cultura del nostre país, Joan Francesc Mira, i amb el seu llibre Purgatori, que ja vaig comentar recentment.
Mira ens ha parlat de la trilogia (o millor dit, segons ell, del tríptic) on Purgatori ocupa el lloc central, juntament amb Els treballs perduts i El professor d'Història. Són tres novel·les amb una estructura copiada de grans obres mestres clàssiques (Els treballs d'Hèrcules, Divina Comèdia i Faust), però aquesta estructura passa desapercebuda (a efecte deliberat de la mà mestra de l'escriptor), per a endinsar-nos lentament, sense presses en unes reflexions sobre la nostra societat i els canvis profunds que ha patit (patit?). Els protagonistes dels tres llibres viuen plens d'incomprensió aquests canvis, i sovint fracassen en l'intent de reordenar la situació.
Després d'una introducció explicatòria, Joan Francesc Mira va saltar la barrera metafòrica i real de la taula on estava assegut i, dempeus, a distància curta, va rebre de grat tots els comentaris i preguntes dels assistents.
Més tard, durant el sopar, continuà la tertúlia mullada amb vi negre i vi blanc de la terra.
Potser es trobaren a faltar alguns col·lectius que brillaren per la seva absència, però per a mi i per a tothom que va assistir fou un èxit.
L'acte va comptar amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, a través del programa Al vostre gust.

8 comentaris:

Brian ha dit...

M'han dit que va anar molt bé.Felicitats!

Agafant el to del final de l'apunt, crec que també es podria fer molt més per promocionar, anunciar, o explicar, els actes culturals que s'estan fent a Tortosa, o les Terres de l'Ebre - com vas dir tu fa temps, el setmanari més popular d'aqui només hi dedica una pagina a la Cultura.

Clidice ha dit...

Tot un privilegi :)

Jesús Fusté ha dit...

No us perdeu el primer llibre de la trilogia, Els treballs perduts (treballs d'Hèrcules)

Striper ha dit...

Eh acabo de penjar Versant una sortida digne.

Josep M. Sansalvador ha dit...

Carai ! Això és un acte de primera divisió.

Llorenç ha dit...

Per a mi, Joan F. Mira és el més gran, el millor escriptor català actual, per estil, per temàtica, per coneixement, per lucidesa...
A més de la trilogia, llegiu, si us plau, "La vida, el temps, el món: sis dies de conversa amb Joan F. Mira". Quedareu fascinats.

xaruga ha dit...

Em feu dentetes. Estic predestinat a perdre'm les millors tertúlies. Cel·lebro que hagi anat tan bé.

Enric ha dit...

Felicitats per l'acte, posaré un enllaç al grup del Facebook amics i amigues de Joan F Mira