10 de gener 2010

Purgatori, de Joan F. Mira

Salvador i Josep són dos germans molt diferents. Salvador, el protagonista, després d'un amor frustrat es retira del món com a metge d'un poble petit, que complementa amb visites a un convent i una cartoixa, que impregnen encara més el seu caràcter pel desig del retir. Son germà Josep és totalment diferent. Vitalista, amant dels plaers més terrenals com el bon menjar, el beure i el sexe, va convertir la petita fusteria del seu pare en una gran empresa del ram del moble, i altres assumptes més o menys tèrbols.

Josep es troba molt malalt i crida son germà per a passar els últims dies junts. Salvador es troba cara a cara de nou amb la vida, i amb una València que no reconeix, guiat per Teodor, la mà dreta de son germà, xofer i moltes altres coses. A la forma de viure anestessiat del Salvador, amb absència d'amor i d'odi, se li ha obert una escletxa.

El llibre és ple de reflexions sobre la forma de vida actual, plena de tecnicismes, màquines, metracrilat i presses (naixer i morir ja no es fa a les cases, sinó als hospitals, rodejats d'instruments higiènicament correctes, tutelats per l'administració sanitària).
"el meu pensament és que la gent hem arribat en un punt que pensem que tenim el dret a cnèixer l'explicació de tot i a trobar la solució de tot, i això no serà mai possible per als homes, vostè que creu?"
"l'instint dels vius és viure i ell havia vist vells i velles de decrepitud extrema plens de dolors i privats de moviment però agraint cada matí el solet d'hivern..."
"el progrés de la humanitat és també l'allargament del dolor de la vida."
"Cadascú es defensa com pot davant de la presència de la mort, i aquest xicot ho fa amb les armes lleugeres del sarcasme, simula coratge, però ell també sap que són armes inútils, sap que està desarmat, i té por."

"...l'amor universal, el desig, la libido carnal o metafísica, és un resultat de la nostra doble condició, que ens fa objectes d'estudi tant de la teologia com de la zoologia, aquest és el punt especial dels humans."

Purgatori, de Joan Francesc Mira, un llibre mereixedor del Premi Sant Jordi 2002, que comentarem juntament amb l'autor al Club de Lectura de Tortosa el 25 de gener.
Comentari a Lletra.
Comentari de Jaume Cabré.

4 comentaris:

Striper ha dit...

sEmbla una obra força interesant.

BITLLET DE TORNADA ha dit...

Vaig llegir la novel·la quan es va publicar i em va agradar. Jo també us la recomano!

Eutrapèlia ha dit...

Jo no vaig poder seguir endavant amb El professor d'història :( M'hi encallava i la vaig haver de deixar, potser no era el moment per a mi.

Ignasi Revés ha dit...

Jo també em vaig encallar, però amb Purgatori. En raríssimes ocasions no acabo els llibres, però en aquest no vaig passar de les 20 o 25 primeres pàgines.