28 de febrer 2011

Magnetisme, el curtmetratge

Finalment, després de parlar-ne diverses vegades durant el procés de creació, us presento ple d'il·lusió el curtmetratge Magnetisme, realitzat per l'alumnat de 6è de Primària de l'Escola Daniel Mangrané de Jesús, basat en un conte homònim inclòs al llibre I un cop de vent els despentina. Més informació d'aquest interessant projecte a la seva web.

Desdefinicions (184)

Libiartat. Crit que ja sona amb força a cert país nordafricà.
agrecultura. Art de conrear la terra i d’empassar-te els preus que imposen els majoristes.
cònjutge. Marit o mullet que sempre ens estan mirant en lupa.

27 de febrer 2011

2a Jornada de Bookcrossing massiu a Tortosa


Desembre de 2009 vaig realitzar el que podríem anomenar 1a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, amb l'alliberament de 20 exemplars de Postres de músic. Vist el gust que li he trobat a aquest "esport", m'he decidit a organitzar la 2a jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, que tindrà lloc el proper 5 de març, durant la qual alliberaré un centenar de llibres. He demanat col·laboració a diverses editorials a qui agraeixo la cessió dels seus llibres per a aquesta Jornada. La Biblioteca Marcel·lí Domingo també ha cedit llibres i ha imprès els tríptics informatius. També he comptat amb l'ajut de més gent que s'ha afegit a l'alliberament com ara Gustau Moreno, Daniel Gil, Emigdi Subirats, Juanma Garcia, Sílvia Panisello i Brian Cutts.
Els llibres cedits per les editorials són els següents:
Cossetània Edicions
Amor a sang freda, de Sílvia Romero (2 exemplars); A la butxaca d'un mort, d'Àngel-O. Brunet (2 exemplars); Problemes i altres contes, de varis autors(2 exemplars); Atracament i altres contes, de varis autors(2 exemplars); Ebre Blook, de varis autors (3 exemplars); Més enllà de la màscara, de varis autors (3 exemplars); La màscara nua, de varis autors (3 exemplars); Sopa instantània, de varis autors (3 exemplars); Des de la mort amb amor, de Vicenç Ambrós i Besa (4 exemplars); Onze pometes, de varis autors(2 exemplars); Que no torni i altres contes, de varis autors (2 exemplars); Deu + 1, de varis autors (2 exemplars)

Edicions La Campana
Arrels Nòmades, de Pius Alibek; Contra el vent del Nord de Daniel Glattauer

Club Editor
Els Onze, de Pierre Michon; La set, d'Andrei Guelàssimov; Un de tants, de Lluís Ferran de Pol; El vol de l'ibis roig, de Maria Valèria Rezende; Criatures obstinades, de Aimee Bender; L'hereva de dona Obdúlia, de Llorenç Villalonga; Tino Costa, de Sebastià Juan Arbó

Perifèric Edicions
Al ras, de Lluís Calvo; El cigne cec, de Josep Maria Sala-Valldaura; Ciutats del vers, de Vicenç Llorca; 51 Tisanes, de Ana Hatherly; L'amarga puresa del do, de Rafael Català i Moros; Al pas dels dies, de Toni Mollà; El somriure de l'atzar, de Feliu Formosa; Cal·ligrafies agòniques, de Miquel Àngel Vidal;

Editorial la Galera
He jugat amb els llops, de Gabriel Janer Manila; Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll, adaptada per Begoña Uhagón; Cornèlius i el rebost d'impossibles, de Carles Sala i Vila; Les aventures de Tom Sawyer, de Mark Twain; Les aventures de Huckleberry Finn, de Mark Twain; La casa de la torre, d'Isabel del Río.

Editorial Fonoll

Estampes, de Pere Bellmunt i Beà; L’horta daurada, de Joan Baptista Xuriguera; Una vida quotidiana, de Cesc Aldea; Els dies que vindran, de Jordi Carrió; Mar cendrosa, de Xevi Pujol; Esguards sincers, de varis autors; Bellesa ferotge, de varis autors; L’escorça i la mel, de Jordi Carulla Ruiz; Duty free, d’Antoni Arca; Orgànic, de Guillem Viladot; Finestra i espill, de Josep Vallverdú; El bala perduda, de Kurt Vonnegut.

Llibres de l'Índex

Mitja dotzena d'ous, de Jordi Pijoan-López (2 exemplars)

March Editor

Il·lusions i incerteses, de varis autors (2 exemplars)

Llibres cedits per la Biblioteca Marcel·lí Domingo

La tempestuosa mar blava, de Ramon Usall (3 ex.); Els emprenedors, d'Enric Carbó (5 ex.); Quaderns deltaics, de Josep Igual (2 ex.); Cecília de florejats, d'Albert Roig; La degradació natural dels objectes, de Joan-Elies Adell; Morituri, de Yasmina Kadhra

Però podreu trobar més llibres als carrers de Tortosa, entre d'altres alguns dels meus, com ara Postres de músic (5 ex.), El vertigen del trapezista (2 ex.) i Una sortida digna (2 ex.); i llibres cedits per Joan Pinyol com Avinguda Capri i Pilota de set (2 ex.); i llibres com Joc Brut de Manuel de Pedrolo, La meva Cristina i altres contes, de Mercè Rodoreda, El riu que parla, de v.a., Galetia ebrenca, de v.a., Octavi Serret de Vall-de-roures al món, de v.a., Ella ve quan vol, de matthew Tree, Fora de lloc, fora de temps, de Marta Momblant, etc.

Però a més a més d'aquests llibres, també us convido a alliberar-ne de vostres per a fer més gran aquesta jornada.

Us deixo amb el vídeo muntatge amb fotos dels protagonistes per diversos indrets de Tortosa.



Simfonia de paraules, de Teresa Bertran

Guardonada amb el I Premi de narrativa Breu Ciutat d'Amposta, Teresa Bertran ens explica a Simfonia de paraules, seguint diversos ritmes de la narració, la creació d'una de les institucions més emblemàtiques de la ciutat: La Lira Ampostina.
Un dels protagonistes d'aquesta història la recrea en primera persona, i reviu els moments més emotius gairebé amb la mateixa il·lusió, i els moments més tristos també amb dolor. En aquest llibre Teresa Bertran ens explica de nou com aquells pagesos de principis del segle XX encaraven de forma tenaç la dura i feixuga tasca de construir el delta amb les mans; i com robaven temps al descans per viure la música, i com els dits ferits pel dur treball relliscaven pels pistons dels instruments comprats amb els minsos estalvis. No me'n puc estar de llegir-ne un fragment:

25 de febrer 2011

Mortadelo


Quan tenia 10 anys, Mortadelo y Filemón era una de les meves lectures preferides, i també m'agradava molt dibuixar-lo. I a vosaltres?

Cares del món (190)

Del meu viatge a Vilafranca em vaig emportar de record, entre moltes altres coses, una Cara del món.

24 de febrer 2011

Els personatges ja diuen la seva


Els personatges del nou recull de relats I un cop de vent els despentina no es poden esperar al mes de març, i ja han començat a dir la seva al blog del llibre.

Espia de fals incògnit


Poc discreta ens vigila sense el camuflatge del sol. Espia de fals incògnit que ens enamora, que ens fa udolar, que ens necessita.

23 de febrer 2011

Cinta Mulet a Tens un racó dalt del món


Aquest dimecres 23 de febrer, a les 21.00, parlarem de poesia a Tens un racó dalt del món.
Amb un peu a Horta de Sant Joan i l'altre a Tarragona, Cinta Mulet no deixa mai gaire lluny del seu abast la poesia, amb obres com Paraula de dona, Poemes del Sud, o Qui ha mort una poeta. Viure i escriure de vegades són tot un, inseparables, necessaris.
Amb Cinta arribarem al programa número 40 ja (com passa el temps!), i escoltarem un fragment de la cançó que Jesús Fusté va compondre basada en un dels seus poemes.

El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.

195è joc literari


I arriba el quart i últim joc literari de febrer, que podeu resoldre fàcilment acudint als vostres coneixement o a la font inesgotable d'Internet, si ho preferiu. Com ja he fet altres cops, només us demano que em digueu el nom de tres escriptors/es de la comarca que apareix a la imatge, i el títol d'alguna de les seves obres.

Espero les respostes a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu més punts per al sorteig del premi del mes: l'allotjament gratuït a la casa rural La Premsa d'Arnes.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà l'1 de març. Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

22 de febrer 2011

Festins d'amor i altres àpats


L'escriptor prioratí Agustí Masip m'ha ofert la possibilitat d'escriure el pròleg del seu nou llibre de poemes Festins d'amor i altres àpats, del qual us en faré uns tastet properament. Ara conformeu-vos amb el senzill pròleg.
.
Passat el brogit de la joventut, la rauxa sorollosa i tempestuosa de la passió, resta l’amor pausat per la soledat, el silenci amb qui s’aprèn a conviure amb calma sàvia de cor madur. El camí no s’atura, tot i el pas feixuc del caminant, i les paraules es tornen fidels companyes, amigues íntimes del jo profund, confidents i conselleres, refugi i mirall.
El poeta apedaça els plecs freds del llit amb paraules, i potser naufraga en l’intent d’inventar el mot escaient, que trenqui la fragilitat d’uns polsosos dits.
Però l’amor no en sap de fronteres del temps i, quan torna, impetuós, s’escampa pels paisatges que habitem, s’esmuny entre cossos molls, sorolla boscos i baranes, i el poeta no es resisteix al convit del seu festí.
Possiblement, la poesia és la forma més difícil de literatura, on costa més arribar a un grau d’excel·lència que sigui acceptat de forma unànime; però, malgrat tot, és gairebé sempre la forma més directa, ràpida i necessària interiorment en què la majoria de les persones ens endinsem en la literatura per primer cop. El poeta creix amb la paraula, però no cal traçar mots per ser poeta. Poeta és una manera d’entendre la vida, d’escoltar-la, de mirar-la, d’assaborir-la, de buscar per damunt de tot dos ingredients bàsics que ens fan humans: la bellesa i l’emoció. Dos ingredients que es troben als àpats d’aquest festí de l’amor.

Mirant per un forat


A petites engrunes em mostro. No em fa por el que veig, sinó que em mirin. El pànic només m'assetja quan penso que el forat pot ser un parany definitiu.
.
Escrit a proposta de la Laura T. Marcel.

21 de febrer 2011

Repte literari



Des de Colldejou ens arriba un repte literari amb el qual participo:
.
Trepitjo el verd exili amb aparent dignitat. L’alegre record de l’escuma sobreeixint-se m’acompanya en aquesta viatge darrer.

Desdefinicions (183)

Avui només una desdefinició:
.
desconeacció. Desconnectar el senyals de televisió d'Acció Cultural del País Valencià, una mostra del tarannà de certes polítiques.

20 de febrer 2011

Vocabulari de boca


Baltasar Casanova i Agustí Bertomeu, els autors de Vocabulari de boca, han dipositat en mi la confiança d'encarregar-me un text per a la contraportada de la segona edició revisada d'aquest diccionari especial, potser poc normatiu, però ple de vida, d'imatges i de paraules del Delta. Vet aquí la contraportada:
.
Quan estudiava Ciències Naturals a l’escola, vaig aprendre que els éssers viu neixen, creixen, es reprodueixen i moren. Davant d’aquesta definició no tinc cap dubte que les paraules, en certa manera, també són éssers vius: paraules ideades un dia per nomenar un objecte o un sentiment concret; paraules que es fan grans i que acumulen significats amb què les persones les anem vestint; paraules que originen paraules noves i que, independents de sa mare, viuen una vida pròpia, i paraules que, caigudes en l’oblit, moren.
Penso que com jo, els autors d’aquest Vocabulari de boca s’estimen les paraules, i les senten vives, i no els dol que es desgatin pel seu ús, i fan tot el possible per a evitar-ne el tràgic final a què tots estem condemnats. Aquest llibre es converteix així en un salvavides de moltes paraules; però també en espill que reflecteix la vida, les paraules captades en el seu anar i vindre de boca en boca, una fotografia del nostre parlar, que és també una fotografia de la nostra manera d’entendre el món i la vida. I d’aquesta manera, la vida no podia ser aliena al llibre, i hi apareix en forma d’imatges d’hòmens i dones, de xiquets i xiquetes, d’aigua, cel i terra; de les imatges que a cadascú de nosaltres ens evoquen les paraules.

L'últim dia abans de demà, d'Eduard Màrquez

Els records arriben a batzegades, sense ordre aparent. Salten en el temps. Encerclen lentament la tragèdia que s'endevina des de l'inici: 623 grams. L'amic excèntric, l'amor autèntic, la núvia de l'amic, la dona, el pare, la filla... Amors, imatges del passat, fotografies nues. A batzegades. Avancem, reculem, la infantesa educada hipòcritament pels "hermanos", joventut creativa. Somnis. Ella i uns problemes de personalitat que no resoldrà. Hi podria haver fet alguna cosa? I la Jana, la xiqueta, l'esperança desfeta. Foc. 623 grams. Mans buides.
A L'últim dia abans de demà, Eduard Màrquez ens condueix a través d'aquesta història amb l'aparent improvisació i desconcert amb què ens assalten els records. Cadascun és una baula que ens abraça a la lectura. Desesperadament. Com el personatge de la portada. Nua i, en definitiva, sola.

19 de febrer 2011

Participacions al 194è joc literari

Dimecres passat vaig plantejar el 194è joc literari, el de tipus creatiu de cada mes, on propooso escriure un text en un post it. El termini acaba l'1 de març. Aquests són els textos rebuts:
Eusebi Morcillo, Ricard Closa, Assumpta, Jesús Pàrraga, Adbega, Quadern de mots, Rafel Casas, Filadora, McAbeu, Assumpta, Per casualitat, Pere Fornells, Josep Maria Sansalvador, A encesa de llum, Isabel Barriel, Rosa Mas, Ric Maldini, Carme Rosanas, Els meus viatges i més, Laura T. Marcel, Manel Toda, Ricard Closa, Salina Sagace, Adam Hospital,

Passo a la història amb el regust dolç dels teus llavis


Passo a la història amb el regust dolç dels teus llavis, amb la petjada de la teva cintura al meu braç. Història en blanc i negre per al món, records en colors per tots dos.
.
Participació als Relats conjunts.

Petita estança, de Maria del Mar Bonet

Obrim la Petita estança, de Maria del Mar Bonet.

18 de febrer 2011

Sense senyal



Tard, però m'afegeixo a la protesta.

Cares del món (189)


L'amic Tomàs Camacho ha estat capaç de veure una Cara del món a les pells d'una patata, o d'una trumfa, com diem al meu poble (no li digueu al Tomàs, però penso que això ja és malaltís).

Presentació de Negre de merda! El racisme explicat als bancs, de Matthew Tree

Aquest divendres, aprofitant la presència a Tortosa del Matthew Tree per a gravar un dels programes de Tens un racó dalt del món al Canal 21, presentaré juntament amb ell el seu llibre Negre de merda! El racisme explicat als blancs. Un llibre clar i català.
La 2 de Viladrich
18 de febrer de 2011
a les 19.30 hores.

17 de febrer 2011

Monstre


Sobretot de nit, la llum (o la manca de llum) et fan més tenebrós. Però no parlo de tu, monstre, sinó del meu temor.

Haikús negres

Durant la II Tobada de gènere negre al Matarranya, i la presentació del llibre col·lectiu Un riu de crims, vam fer diverses activitats, com ara la lectura d'haikús negres escrits per a l'ocasió. Us mostro els dos meus, que tenen com a protagonistes a dos dels principals personatges del gèner negre: l'assassí i l'inspector:
.
De sang tenyeixo
els límits del que és lícit.
Freda venjança.
.
El mal empaito.
Perfil fred, guix al terra.
Dolor no oblido

16 de febrer 2011

Albert Aragonès a Tens un racó dalt del món


Aquest dimecres 16 de febrer, a les 21.00, parlaré amb Albert Aragonès de diversos temes a Tens un racó dalt del món.
Coma membre del Centre d'Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans (CEL), l'Albert és un dels creadors de la web Beaba, autèntica enciclopèdia viva dels escriptors/es de les comarques d'aquest àmbit geogràfic, una gran tasca que mereix el nostre reconeixement. Des del CEL també editen la publicació biennal beCEroLes, dedicada a l'estudi de la llengua i la literatura d'aquestes comarques.
Albert Aragonès, a més, conrea un art a mig camí de la plàstica i la literatura, a través dels seus poemes visuals, alguns dels quals veurem durant el programa.
El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.

194è joc literari


Arriba el joc literari de tipus creatiu de cada mes. Aquesta vegada em deixo seduir per la idea que em va passar l'Arlequí. Per a participar al joc literari d'aquest mes només poso dues condicions: que la temàtica tingui alguna cosa a veure amb el gènere negre, i que el text càpigui en un post it (el de mida més habitual, d'uns 9 cm de costat). Per a demostrar-ho, us demano que literalment escriviu el text en un post it i m'envieu una foto o, millor encara, que pengeu la foto als vostres blogs, facebooks, o on sigui. Després podeu penjar el post it físicament on vulgueu.
.
Envieu els textos a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població Espero les respostes a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i aconseguireu punts per al sorteig del premi del mes: l'allotjament gratuït a la casa rural La Premsa d'Arnes. Si teniu blog, prefereixo que hi pengeu el text i el post it i que m'envieu l'enllaç.
Com sempre, en aquesta mena de jocs creatius, demano especialment la col·laboració del col·lectiu docent per tal de difondre la iniciativa entre l'alumnat. A un post de dissabte vinent aniré recollint totes les participacions.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà l'1 de març.

15 de febrer 2011

Demà joc literari de tipus creatiu


Demà arriba el joc literari de tipus creatiu de cada mes, on el límit de l'extensió estarà molt definit. Participeu i aconseguireu números per al sorteig del premi del mes: l'allotjament gratuït a la casa rural La Premsa d'Arnes. Mentre, podeu participar a la resta de jocs del mes:

.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà l'1 de febrer.Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

Estranys camins

De tant en tant m'agrada consultar quines paraules ha escrit algú als buscadors d'internet que l'han portat fins a aquest blog. És fàcil endevinar si en algun institut fan un treball sobre determinat llibre que jo he comentat, perquè et plouen les visites relacionades amb el seu títol. Per exemple, aguns dels llibres que hem proporcionen més visitants de forma constant són: Quina lenta agonia la dels ametllers perduts, de Toni Cucarella; Ronda naval sota la boira, de Pere Calders; El fantasma de Canterville, d'Òscar Wilde; El vigilant en el camp de sègol, de Salinger, o El curiós incident del gos a mitjanit, de MArk Haddon.
Però sobretot hem diverteix comprovar que alguna de les combinacions de paraules que han portat al meu blog són força curioses, divertides o poètiques:
"13 juny 2007" suicidi
Ara que tot és tan imperfecte
Flor que es mou buscant el sol
llibre escriure descriure gratis
bars a nova york dedicats a frank sinatra
petons diferents del mon
que significa arraulida
somnis d'un amic tortosí... :)

Pentagrama


Quina música hi posaríeu a aquesta foto d'Anna Serrat?

14 de febrer 2011

Un riu de crims, cròniques d'una trobada negra


Dissabte passat va tenir lloc la anteriorment, durant la II Trobada de gènere negre al Matarranya, durant la qual es va presentar el recull col·lectiu Un riu de crims, publicat per March Editor, amb aquests 24 participants. Jo no hi vaig poder anar, perquè obligacions paterno-filials i certa incapacitat per a la omnipresència m'ho van impedir.

Em queda el consol (o el desconsol) de veure les cròniques de qui hi va assistir. Això sí, m'han fet arribar els exemplars que em toquen i el corresponent vi, negre, evidentmentment, i del Montsant, com un servidor.

Crònica de Jordi Pijoan.
Crònica de Fede Cortés.

Nanoconte inacabat

Acabeu vosaltres aquest nanoconte, si us plau:
.
Dibuixo a cegues, sense paràmetres coneguts, buit de tota mena de planificació. Enceto així el camí cap a ...

Desdefinicions (182)

cornamental. Banya que fa bonic.
partycular. Festa privada.
disponible. Cavall petit sense genet.

13 de febrer 2011

Presentació d'Il·lusions i incerteses


Divendres passat vaig presentar a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes la novel·la col·lectiva Il·lusions i incerteses, en companyia de dos dels seus autors, Joan Manuel Garcia, i Montse Medalla. Tots dos van explicar l'especial procés de creació d'aquesta novel·la, on cap dels seus autors no es coneixien, i jo vaig fer una ràpida pinzellada per cadascun d'ells i, i pels seus personatges.
Podeu llegir la presentació al meu facebook.

Xiqueta sempre


L'aire que em peta a la cara, que em fa pessigolles, que em porta olor de flors, que em fa sentir una xiqueta per dintre i, n'estic segura, també per fora. Ja he oblidat que ahir vaig fer cinquanta anys.

Una altra participació als Contes divers.

Negre de Merda, El racisme explicat als blancs, de Matthew Tree

Tots creiem saber què és el racisme, i la majoria fins i tot estem convençuts que això del racisme ens és alié. En aquest llibre, Negre de Merda. El racisme explicat als blancs, Matthew Tree toca un tema que li preocupa des de fa molts anys, i tracta de buscar-ne els motius (no les justificacions), i ens mostra exemples que ens avergonyeixen com a éssers humans, i dóna la paraula a qui el pateixen, i fa una mirada històrica cap enrere, i fa una volta al món i, potser el més impactant, ens posa davant la cara el racisme a Catalunya també.
Ningú es veu lliure d'aquesta xacra que tothom nega? Forma part de forma intrínseca a l'ésser humà? Tanta por ens fa tot allò que és diferent?
.
El proper 18 de febrer Matthew Tree vindrà a Tortosa, i tindré el plaer de presentar el seu llibre a La 2 de Viladrich, a les 19.30 hores.

12 de febrer 2011

Solucions i guanyador dels jocs literaris de gener

Permeteu-me expressar la meva satisfacció en anunciar que el guanyador dels jocs literaris de gener ha estat Josep Maria Sansalvador que rebràel premi del mes: un lot de sis llibres i dos CDs dedicats pels seus autors/es. Sempre em fa il·lusió repartir premis, però aquest cas és especial, ja que el Josep Maria ha participat ininterrompudament des del 7è joc literari, i ja en portem 193. Penso que el sorteig ha fet justícia.
Les solucions dels jocs de gener són:
.
188è joc literari: Anna Karenina
189è joc literari: Fugida en cercles, de Josep Igual; Apoteosi del cercle, de Sebastià Alzamora.
190è joc literari: en aquest enllaç estan totes les participacions
191è joc literari: Joc brut (val també Acte de violència), Mossegar-se la cua, i L'inspector arriba tard.

No parlis de mi quan me'n vagi, de Mercè Ibarz

Us llegeixo un fragment de la novel·la No parlis de mi quan me’n vagi, de Mercè Ibarz:

Eric Vinaixa: L'últim anònim i La famosa gemma de Galveston

Eric Vinaixa, des de Miravet, amb L'últim anònim i el making of del seu nou treball La famosa gemma de Galveston:



11 de febrer 2011

Des de la banyera


des de la banyera

Lentament, la remor suspesa
més arran del cos que mai,
ignora el seu silenci.
Es dilata el somiar de l’aigua
reflectint les hores perfumades
en aquest excés de lleugeresa,
sense fons de sabó.
.

Del llibre Solsticis en minúscula, de Laura Dalmau.

A la barana dels teus dits, segons Helena Bonals


El món generós dels blogs m'ha donat moltes satisfaccions, ho he dit un miler de vegades, però no em canso. Un nou exemple és el d'Helena Bonals, que al seu blog Una cosa molt gran en una de molt petita, ha tingut la generositat de comentar un a un els meus poemes del recull A la barana dels teus dits.

Llegir els seus comentaris em va sentir els poemes com si no fossin meus, els fa nous, els eleva, els enriqueix. Moltes gràcies, Helena.

Cares del món (188)


Carme Pla ha trobat aquesta increïble Cara del món al blog de Toni Artero.

10 de febrer 2011

La resta del món encara gira?


Una sola paraula. Una exclamació plena d'alegria en veure'm. "Papa!"La resta del món encara gira?

Il·lusions i incerteses perdudes a Roquetes


Aquest divendres, a les 19.30, a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes, m'han convidat a presentar el llibre Il·lusions i incerteses, de varis autors, publicat per March Editors, aquesta especial novel·la col·lectiva.

Per aquest motiu, juntament amb Joan Manuel Garcia, un dels autors, n'hem alliberat un exemplar a Roquetes.

Una altre nano negre


Com ja he dit anteriorment, durant la II Tobada de gènere negre al Matarranya, que tindrà lloc el dia 12 de febrer, presentarem el recull Un riu de crims, publicat per March Editors. Al blog d'un dels promotors de la iniciativa, Jordi Pijoan, hi trobareu una referència als 24 participants.
Us deixo amb un dels nanocontes amb què participo al reull:
.
Penitències a banda, surt del confessionari alleugerit de les seves faltes, i amb una marca més a la pistola.

09 de febrer 2011

Fede Cortés i els casos de Johnson & Johnson a Tens un racó dalt del món


Aquest dimecres 9 de febrer, a les 21.00, a Tens un racó dalt del món, toquem gènere negre amb humor i gust prioratí, de la mà de Fede Cortés, creador dels investigadors privats Johnson & Johnson.
Fede Cortés, a més, és un dels instigadors de la Trobada de gèner negre a la Matarranya que tindrà lloc aquest dissabte.
El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.

193è joc literari

El segon joc literari de febrer em serveix per a seguir fent promoció de la 2a Trobada de gènere negre al Matarranya, i per a recuperar un dels jocs més clàssics de la secció: l'anagrama. Quin/a autor/a s'amaga a la següent expressió?
.
VERÍ ROÍN MATA LA NOIA
.
Espero les respostes a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu els primers punts per al sorteig del premi del mes: l'allotjament gratuït a la casa rural La Premsa d'Arnes.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà l'1 de març.
Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

08 de febrer 2011

Deuen semblar estrelles



Un raig de sol travessa la finestra i il·lumina brins de pols. Deuen semblar estrelles als ulls adequats. El nostre fill hi juga.

.

Foto agafada de la xarxa.

Polsims de mi

-Polsims de mi et regalo.
-Amb avarícia i tendresa els acullo.
.
Inspirat en una foto de Vicenç Dorsé.

07 de febrer 2011

Parlant de Postres de músic






Aquí hi ha alguna mostra dels comentaris sobre Postres de músic , un llibre que va representar un salt molt important per a mi, no tal sols pel premi Marià Vayreda sinó perquè em va ajudar a començar a veure'm a mi mateix com a escriptor.




















Nanos i negres

Amb l'excusa de la II Tobada de gènere negre al Matarranya, que tindrà lloc el dia 12 de febrer, March Editors ha editat el llibre col·lectiu Un riu de crims (o viceversa). Em van sol·licitar un conte per a col·laborar, i jo els n'he enviat 22, això sí, tots ells nanos. Nanos i negres. Com ara aquest.
.
Li diuen Harry el Fred. Tres segons abans d’esclatar la bomba oblida els motius; tres segons després, les conseqüències.

Desdefinicions (182)

soabraçada. Abraçada que ens ve de Mallorca.
maquillatzer. Pintura idònia per a ressuscitar amb bona cara després d’una nit d’excessos.
desodoerrant. Article d’higiene personal que més d’un tenen abandonat en un calaix del lavabo.

06 de febrer 2011

Segona Trobada de Gènere Negre al Matarranya


Després que en la primera trobada organitzada l'any passat, que reuní a Jordi Pijoan-López i Fede Cortés a la Llibreria Serret, s'establí el nexe entre el vi negre i el gènere negre, es decidí que això no podia quedar amagat per sempre i s'acordà que la trobada havia de ser anual. Així doncs, el dissabte 12 de febrer tindrà lloc la Segona Trobada de Gènere Negre al Matarranya a Vall-de-roures, en la qual participaré.
Los còmplices que han elaborat el pla són:
Jordi Pijoan-López & Fede Cortés
El pla és el següent:
12 h. - Trobada d'autors a la Llibreria Serret i signatures d'exemplars d' “Un riu de crims”.
14:30 h. - Dinar Negre i Ebrenc a Lo Trull de les Raboses.
16 h. - Sobretaula amb:Lectura de haikús negres. Solució del joc literari negre de Jesús M. Tibau que s'ha presentat al dinar. Música de gènere negre mediterrani amb guitarra, per Josep Igual.
17 h. - Presentació d' “Un riu de crims” i taula rodona “Gènere Negre i Territori”, amb Mª Antònia Oliver, Àlex Martín Escribà, Fede Cortés i Jordi Pijoan-López; presenta Cisco Sánchez.
18 h. - Torn obert de paraules dels autors i presents.

Paraules d'amor


Fa tot just uns dies, Víctor Amela i Roser Amills em van proposar participar en un recull col·lectiu sota el nom "Paraules d'amor" que s'editarà abans de Sant Jordi. Després dels nanocontes amb què he participat a Un riu de crims, sobre gènere negre, em venia de gust canviar radicalment de registre, tot i que continuo amb la meva dèria minimalista d'últimament, i en aquest llibre s'hi podran trobar per tant uns quants nanocontes d'amor.

No vaig dubtar ni un moment en participar, i per a mi ja era un plaer rebre la seva oferta; però en veure ahir la resta de col·laboradors/es em vaig quedar bocabadat (o millor encara, espatarrat). Només en cito uns quants, ja que els podeu veure a l'àlbum de fotos del facebook creat per a l'ocasió: Ana María Matute, Joan Manuel Serrat, Albert Om, Quim Monzó, Màrius Serra, Ana Maria Moix, Bigas Luna, Enric Casasses, Jaume Sisa, Javier Mariscal, Josep Igual, Luis del Olmo, Matthew Tree, Josep Cuní, Isabel Coixet, Lluís Llongueras, Toni Puntí, Lolita Bosch, Lluís Racionero, Xavier Rubert de Ventós, Albert Espinosa, Els Pets, Gerard Quintana, Pau Riba, Quimi Portet, Sílvia Munt, Xavier Grasset, Ferran Adrià ...

El llibre es presentarà a Barcelona el 7 d'abril.

Més enllà de San Francisco, de Toni Mollà

Recentment he descobert en Toni Mollà un gran narrador, i una bona prova és el seu llibre Més enllà de San Francisco. Viatge per Califòrnia tot esperant Obama, amb el qual va guanyar el Premi de Narrativa Ciutat de València. Es tracta d'un llibre sobre el seu viatge familiar a Califòrnia el 2008, en plena efervescència del fenomen Obama.
Durant el llibre ens mostra de vegades el contrast interior d'un home originari del món rural, que ha viscut el creixement sovint desenfrenat de Valencià, i que sent admiració per la gran metropoli de l'oest americà, i per les seves carreteres."És ben curiós que, quan sóc de viatge, sempre hi ha un moment o un altre que tinc el dia enyoradís de la persona de poble que porte a dins més o menys minimitzada."
Toni Mollà alterna perfectament les situacions familiars i l'anàlisi del món exterior que se li mostra, i que ens mostra, i que precisament a Estats Units sembla que es troba a l'inici de quelcom nou (dos anys d'Obama després, no sé si encara es té la mateixa sensació).
El viatges sovint ens porten records de vells viatges, potser perquè la situació anímica és la mateixa i obrim l'esperit a noves sensacions, i Toni Molla també alternarà la narració d'aquest viatge amb d'altres americans i europeus, que sempre són un viatge a un mateix.
Els llibres de viatges sempre són llibres sobre la vida: "A la carretera, com a la vida, has de triar cada dia, cada hora i cada minut amb l'única seguretat que en la tria hi ha la primera renúncia."
"Al cap dels anys d'anades i tornades pel món, he arribat a la conclusió que el moviment és important per ell mateix. Amb l'únic objectiu de no estar-se quiet. Perquè la casa no caigue damunt, que hauria dit, renegant ma mare. Perquè et passen coses, que diu la meua filla."

05 de febrer 2011

Llegint Un rostre que no és meu, d'Òscar Palazon

Out of Africa, de John Barry

Aquesta setmana ha mort John Barry, autor entre altres d'algunes de les millors bandes sonores que ens han fet més maca la vida, com ara les de Cowboy de mitjanit, Ballant amb llops, James Bond o la inoblidable Out of Africa.
Afegeix una imatge

04 de febrer 2011

Tritextuals


Dimecres passat, el meu mal de gola i jo acudim a l’Espai Mallorca de Barcelona per a participar a una sessió del cicle Tritextuals, organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana per a parlar sobre “La literatura a través de les xarxes socials d’internet”, compartint taula amb Jordi Cervera, moderat per Cinta Arasa i amb lectura de textos a càrrec d’Àlex Mitjà.
Debatim sobre si hi ha diferències entre la forma d'escriure tradicional i a la xarxa, i sorgeixen paraules com reflexió, profunditat, vanitat... Ens felicitem pel ventall de possibilitats que se'ns obrin (massa, i massa diversificades, potser?), ens lamentem de la inversió de temps que requereix, ens preocupa el futur de tot plegat com a professionals que volem viure del cuento.
Molts i moltes dels assistents a l'acte tenen molt a dir sobre aquests temes i, de fet, ho diuen.
A títol personal faig una petita reflexió. Vaig crear el meu blog per a donar-me a conèixer com a escriptor, però a la informació de l'acte em presenten com a blogger: èxit o fracàs?
La foto és de Carme Esteve. Podeu llegir també la crònica a la web de l'AELC.

Sempre uns passos al darrere


Sempre uns passos al darrere, faig cabrioles per cridar-te l'atenció. Sé que la teva indiferència és aparent, no m'enganyes, veritat?

Cares del món (187)


03 de febrer 2011

Contes divers

Una de les últimes participacions al blog Contes divers:
.
La paraula guerra perd tot el sentit, afortunadament, quan les armessón coixins de colors. Els pares, pobres víctimes d’aquesta batalla,no es queixen massa un cop al mes, quan es queden a dormir les meves amigues, i només ens criden l’atenció si el volum puja més del suportable, més que res pels veïns, diuen. L’endemà ens preparen un esmorzar deliciós, a primera hora, perquè quan una es desperta totes ens aixequem de seguida, a aprofitar el món.

Saludo el dia

Saludo el dia amb la sorprenent força dels nans.

02 de febrer 2011

Sílvia Favà i Irene López a Tens un racó dalt del món


Aquest dimecres 2 de febrer, a les 21.00, a Tens un racó dalt del món, dues dones, dues generacions d'escriptores, les dues dedicades a l'ensenyament: Sílvia Favà i la seva filla Irene López
Amb la Sílvia comentarem bàsicament el seu darrer llibre Colors, una història d'amor i desencontres inspirada en les diferents tonalitats de l'Ebre que es veuen des del balcó de casa. La Irene ens explicarà el seu singular món de fantasia basat en la seva col·lecció de peluixos, uns contes que podeu seguir al blog El cistell de les meves joguines.
El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.

192è joc literari


Els jocs literaris de febrer es retroben amb l'aritmètica i us proposen esbrinar el nom dels dos autors de la imatge i els corresponents títols de llibres que inclouen xifres que compleixen la suma.
Espero les respostes a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu els primers punts per al sorteig del premi del mes: l'allotjament gratuït a la casa rural La Premsa d'Arnes.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà l'1 de març.
Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

01 de febrer 2011

Premi jocs literaris de febrer



Els jocs literaris tornen a viatjar fins a Arnes, per a oferir un dels premis que de tant en tant tinc el plaer de regalar: l'allotjament en una casa rural. A més, en aquest cas el plaer és doble, ja que la casa rural La Premsa ja va oferir un premi l'any 2009 i ha volgut repetir. Concretament, el premi consisteix en l'allotjament en una habitació per a dues persones (també hi caben un o dos xiquets) durant dues nits. El premi tindrà una vigència d'un any, a partir de l'endemà del sorteig i no es podrà gaudir durant temporada alta. Ja ho sabeu, teniu una bona oportunitat per a visitar Arnes i la seva comarca (galeria de fotos d'Arnes).

El termini per a participar a qualsevol dels jocs del mes acabarà l'1 de març de 2011. L'endemà faré el sorteig entre tothom que encerti algun dels jocs.

Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.