03 de desembre 2011

Manuel Baixauli al Club de Lectura de Tortosa

Gràcies al programa "Al vostre gust" de la Institució de les Lletres Catalanes, el passat 30 de novembre, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo,  vam gaudir de la presència de Manuel Baixauli al Club de Lectura de Tortosa, per a comentar amb ell la novel·la L'home manuscrit.
L'autor va començar per a explicar-nos la història de la novel·la des del seu inici, de la imatge que va encendre la guspira original que després es convertiria en llibre, les seves vicissituds, les dificultats per trobar editor després que diverses editorials rebutgessin publicar-la per ser poc comercial, i com, finalment, la va presentar als Premis de narrativa de Mallorca, que va guanyar. I com, tot i això, l'èxit no arribà fins gairebé un any després, a continuació d'un seguit de bones crítiques, més premis i el suport aclaparador de la Catosfera.
El llibre no és senzill (però tampoc complicat) i ha causat admiració entre els membres del Club, quasi per unanimitat. L'autor ens ha explicat què hi ha d'autobiogràfic al llibre (no ho és tot sempre?), i ens ha quedat ben clara la mania del protagonista del llibre, i del mateix autor, de reescriure contínuament i, al final, retallar.
.
La propera cita serà el 27 de desembre, per a comentar Kafka i la nina que se'n va anar de viatge, de Jordi Sierra.