10 de desembre 2017

Versos contra la violència, el llibre


El col·lectiu de diLLUMs d’arts al forn som un grup obert de gent amant de la cultura que de forma anàrquica i informal, ens trobem el primer dilluns de mes a Tortosa per compartir sensacions, idees, projectes... El passat 1 d’octubre al vespre, Ricardo Gascón, un dels participants més actius del col·lectiu, a través del nostre grup de whatsapp, va preguntar-li a Eduardo Margaretto, de  La Ràpita: Eduardo, com estàs?
Aquesta simple pregunta, unida a l’impacte emocional provocat per la violència injustificada i desproporcionada contra la ciutadania que havíem patit arreu del país, va desencadenar la necessitat de fer alguna cosa per intentar llepar les ferides, per mostrar la nostra solidaritat, mitjançant les eines que tenim al nostre abast: la paraula, els versos, la cultura. I d’aquesta manera van néixer els dos recitals Versos contra la violència, que van tenir lloc a La Ràpita, el 7 d’octubre, i a Roquetes, el 8 d’octubre, organitzats pels diLLUMS d’Arts al forn, per l’associació Mar de fora de La Ràpita, la Biblioteca Mercè Lleixà, i els ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita i Roquetes.
En un temps rècord, i gràcies a la entusiasta col·laboració de tothom a qui ho vam proposar, els recitals van aplegar la participació d’una setantena d’escriptors, escriptores, músics i cantants, alguns de llarga trajectòria i d’altres inèdits fins aquell dia, i que pujaven per primer cop dalt d’un escenari. Teníem la necessitat de ser molts i d’estar junts, i l’emotivitat impregnà tot el cap de setmana, amb àmplia repercussió als mitjans de comunicació que, aquest cop, sí foren sensibles a un acte cultural, que era molt més que cultural.
I el cúmul d’emocions viscudes ens va empènyer a anar més enllà, perquè foren moltes les persones que ens enviaren textos a través de les xarxes, que no pogueren assistir als recitals, i volíem que restés quelcom material d’aquests moments viscuts. Naixia Versos contra la violència, el llibre, gràcies a la immediata predisposició i facilitats d’Onada Edicions, editorial vinculada al territori i amb una filosofia més enllà dels interessos empresarials.

I aviat tindreu el llibre a les mans, amb textos propis llegits els dies dels recitals, amb il·lustracions, amb textos arribats d’arreu dels Països catalans, i de més enllà, perquè no ens importa l’origen, ni la llengua, sols el menyspreu a l’ús de la violència per imposar les idees, perquè el paper sempre guanya la pedra.
Seguirem informant.
La il·lustració de la portada és de Pep Carles.
.
Tots els beneficis de la venda de llibres es destinaran a enviar-ne exemplars al màxim possible de centres d'ensenyament.