17 de setembre 2018

Una família exemplar al Club de lectura de Tortosa




14 de setembre de 2018. Comencem la 13a temporada del Club de Lectura de Tortosa, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.
Vaig escollir Una família exemplar, de Genís Sinca, per diversos motius. Primer, perquè una de les dues familíes protagonistes de la novel·la, els Bou-Antich, és de Tortosa Tortosa (sí, dues vegades), i l’altra, els Mirabaix, de Manresa. Segon, perquè em sedueix la capacitat comunicativa del Genís, els tocs d’humor, de passió, amb que explica les seves històries.
Però abans d’arribar a la Biblioteca, en gaudeixo en privat, amb una tertúlia cara a cara, on parlem de literatura, de la vida, abans i durant, un petit passeig per la ciutat, amb una mirada ràpida al nostre riu majestuós, que enveja, per les pedres de la Catedral, dels Reials Col·legis, on de seguida queda fascinat per les històries que amaga. Genís és un llèpol insaciable d’escoltar històries.
I arribem a la Biblioteca. Em satisfà comprovar que tenim una molt bona assistència, en gran part atreta per la personalitat de l’autor. Als rostres dels assistents, i als comentaris previs que he llegit al nostre grup de whatsapp, comprovo que el llibre ha tingut èxit.
Després d’una breu introducció, fem broma sobre els perills que li pot comportar la descripció que fa de la família tortosina. Però la sang no arriba al riu perquè, en el fons, ells són els bons de la pel·lícula. Genís de seguida pren la paraula, i destapa el seu ventall de seduccions. S’aixeca, es mou, parla amb el públic, se’ls adreça pel nom, els interpel·la, els provoca, els fa riure, els fa pensar, els posa seriosos... Una mica és com al llibre, que al principi et provoca hilaritat, i després et sacseja i t’esgarrapa.
Riem amb moltes de les anècdotes que ens explica, sobre el procés creatiu, sobre les repercussions del llibre a Manresa, ciutat natal de l’autor i d’aquesta família menyspreable de les rates. I filosofem sobre l’existencialisme i el determinisme, sobre les forces oposades que mouen el món, sobre la maldat, sobre la roïnesa, sobre les estratègies per poder-les vèncer, si això és possible.
En resum, un magnífic inici de temporada, gràcies a la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i Antena Cultura Tortosa de la URV.