29 d’octubre 2007

La importància de fer anar la llengua

Avui he trobat una notícia a la web de l'AELC amb els sëgüent titular: El 50% dels catalans usa la llengua habitualment.
Jo que sempre busco la part còmica de la vida, no m'he pogut estar d'imaginar-me tres milions i mig de catalans practicant jocs eròtico-festius amb la llengua, la qual cosa és molt útil per a la integració social i facilita la comunicació no verbal, que és de les millors que hi ha.
Però no, es tracta d'un nou estudi sobre l'ús de la llengua catalana dut a a terme per l'Institut d'Estudis Catalans, que afirma que entre el 50 i el 55% dels catalans s'expressen habitualment en la nostra llengua. Aquesta xifra és inferior a la de començament de segle XX, quan el percentatge era del 70-80%. El percentatge actual augmenta fins al 60% si es té en compte la variable que considera si saben parlar català, encara que no l'usin habitualment.
Segons el coordinador del simposi, Francesc Vallverdú, una de les dades rellevants és que els catalanoparlants transmeten la seva llengua (un cop més es refereix a l'idioma, no a cap múscul juganer). Així, per exemple, l'11% de la població catalana que parlava en espanyol amb els seus pares ho fa en català amb els seus fills. Ara bé, la immigració és un factor que cal tenir en compte perquè redueix sensiblement el nombre de catalanoparlants. Tot amb tot, segons Vallverdú, el progrés constant de la presència pública assegura que el català és una llengua que té bona salut. No en va, és la vintena llengua més utilitzada a internet.
Els estudis optimistes i pessimistes sobre el futur del català són constants. Jo n'he pogut constatar un ahir mateix. Fa uns quants dies, al rànquing Alianzo dels principals blocs de Catalunya, els 24 primers eren en castellà. Cal que no abaixem mai la guàrdia.

5 comentaris:

rosa ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
rosa ha dit...

veritablement és una pena el que avancem per una banda , tirem enrera per una altre banda.
la meva mare és madrilenya i pensa i parla en català, es va INTEGRAR.

m'agradat el doble sentit que li has donat a la llengua al principi del post.

Unknown ha dit...

A la meua comarca de La Marina Alta la llengua (no l'eròtico-festiva) té bastant bona salut, sobretot perquè moltes entitats (ajuntaments, associacions,...) s'ho creuen de veritat i en fan un ús normal. Em sembla haver sentit en algun lloc que el 75% de la gent que viu per ací parla en Català/Valencià normalment.
Ara si vas a València capital és per a agafar-se a plorar.

Anònim ha dit...

En les estadístiques el català surt sempre força ben parat. La realitat, el dia a dia no se si es tan bona.
El problema és la gran quantitat d'immigració que està arribant, que costarà que s'integrin.

Gabi opina ha dit...

Jo sòc de pares castellano-parlants i parlo a mons fills en català gràcies a la meva dona, i gràcies a ella, de tant en tant, fins i tot m'atreveixo a escriure en català, vers la quantita increible de faltes que tindrè,

Fins aviat

Gabi