Un dels principals temes de conversa i debat durant el passat Ebrebloc van ser els e-books i els e-readers.
Alguns dels primers usuaris i defensors portaven el seu: el Jordi Ferré, el Jaume Llambrich i l'Accídia. El debat sobre el futur del llibre en paper és obert (se n'ha parlat, se'n parla, i se'n parlarà), però no és aquest el tema que ara em preocupa i que vull debatre en aquest post, sinó el d'una vella polèmica que continuarà amb les noves tecnologies.
Mentre el Jordi m'explicava el funcionament del seu e-reader vaig poder comprovar que en aquest aparell també es poden doblegar les fulles per a assenyalar una determinada pàgina, i ja sabeu que els lectors i lectores estan dividits en dos bàndols irreconciliables: els que dobleguen i els que no dobleguen les pàgines.
La pau no arribarà mai al món dels llibres!!!
29 comentaris:
Sóc de les que dobleguen, ratllen, escriuen i maltracten de mil maneres els llibres, però crec que això és el que els dona vida.
Jo puc subratllar i escriure (escriure no gaire, ja que prefereixo fer-ho a part, en llibretes o en word) però no m'agrada doblegar les pàgines. Gens! Tant poc que costa posar un punt, que te'n regalen a dotzenes!
I, vostè, benvolgut Jesus Maria, doblegueu les pàgines o no?...
Jo sóc de no doblegar pàgines ni de ratllar ni res de res.Només punts de llibre i, en casos extrems, pòstits. M'agrada mantenir-los "verges"... Però el meu e-reader les doblega!!!
Fins i tot l'Irex Illiad (el que té el company Jaume Llambrich) permet prendre notes, subratllar, etc.
Anatema!
Jo no doblego, també sóc de les que hi posen algun punt, o agafo notes en un full a part.
Però crec que si tingués un e.reader no em sabria greu doblegar...
Ja ens anirem posant al dia, que el dia es llarg si s'aprofita.
Conservar-los ens ho demanen ells mateixos i ens és bo, ara qui penja el cascabell... en la diversitat de criteris deu estar...la fòrmula.
Guardo llibres de més de cent anys i estan impecables... Son tresors que si els comencem a doblegar, a escriure a fer-los fer la feina que no es seva, ja em direu...Potser que cadascu faci el que li sigui necessari que també està en els manaments. Anton.
Ja ens anirem posant al dia, que el dia es llarg si s'aprofita.
Conservar-los ens ho demanen ells mateixos i ens és bo, ara qui penja el cascabell... en la diversitat de criteris deu estar...la fòrmula.
Guardo llibres de més de cent anys i estan impecables... Son tresors que si els comencem a doblegar, a escriure a fer-los fer la feina que no es seva, ja em direu...Potser que cadascu faci el que li sigui necessari que també està en els manaments. Anton.
Molt bona aquesta, Jesús. Jo no els doblego mai les pàgines, als llibres, per alguna cosa col·lecciono punts de llibre; però a l'e-book, al cap i a la fi, no li fas cap mal irreparable!
M'has fet riure. Desconeixia aquesta característica tan curiosa dels e-books.
Com sempre, tot canvia i no canvia.
I només doblegue les pàgines d'un llibre en casos molt especials.
També pots "perdre" la pagina amb els e-books si cau en terra ??
És que per ser un llibre de veritat, cal tenir tot el bo i tot el dolent; que si et cau o t'ho agafen els xiquets, i perds la pagina;
que si et cau una tassa de te damunt, i passes el dia voltant les pagines per a que no s'aixuguen pegades; que si t'ho agafa el gos;
que si els pots buidar i amagar les joies de la casa ... ;)
Per cert, soc dels no-doblegadors.
Encara no n'he vist cap però faig servir la pda per llegir força e-books, i fins ara ho directament en pdf's i realment es feia feixuc.
Ara he trobat un programa que es diu Mobipocket Reader i realment guanyes molt en comoditat per llegir, per la vista, per l'usuari, i també hi pots afegir notes, subratllar, ...
Jo no les doblego mai. També sóc una col.leccionadora embogida de punts de llibre. No puc resistir comprar-ne o agafar-ne quan en veig algun. Tan me fa que siguin de "propaganda" com de disseny.
No he provat això dels e-readers, em fa goig. Però notar el tacte, l'olor de la pàgines, la portada i veure aquelles estanteries plenes d'històries, no se si ho canviaria...
Jo més aviat sóc dels que no dobleguen. Els llibres de lectura no els doblego mai però els llibres de text els tinc ben subratllats i marcats.
Suposo però, que l'e-reader et permet desfer el plec de la pàgina sense deixar-hi rastre (potser és per convèncer els no doblegadors?)
Jo ni doblego el llibres ni els ratllo. Bé... he de confessar que n'he subratllat algun, però amb llapis,eh?!
El que sí que m'agrada és que els autors me'ls signin. Sempre que en tinc ocasió, l'aprofito.
Sóc de les que prefereix el format paper. M'agrada palpar el llibre, fullejar-lo, sentir l'olor a nou o a vell... M'agrada sentir l'essència dels llibres i m'agrada veure'n la prestatgeria plena!
Conec gent que té e-books i veig que és còmode i que té avantatges, però penso que no té gaire encant...
Jo, com Accídia i altres, ni doblegar ni prendre notes al costat sinó amb post-its. Com a molt, subratllar (amb llapis :)
I mira, mentre es parli d'això vol dir que la gent llegim; anem bé! :-)
Jo les doblego1 Quin problema hi ha? També m'agrada estrényer les mans de les persones que estimo, encargolar els seus cabells, estirar-los el nas o les orelles amb suavitat...doblegar pàgines fa que el llibre sigui viu.
No m’agrada doblegar les pàgines. En canvi no m’importa fer anotacions al marge. El que de veritat no suporte són els senyals inequívocs de les “prospeccions” que s’hi fan amb el dit índex a certes parts del cos alguns lectors i que deixen després l’empremta al paper. Em fan ois. Potser per això no faig molt d’ús de les biblioteques...
Ho confesso: sóc de les que dobleguen les pàgines... Sembla, però, que no sóc l'única, si els desenvolupadors del e-reader hi han pensat
No les doblego mai. Per mi fa lleig, tot i que entenc que algú hi vegi una manera d'interactuar (físicament) amb el llibre.
Sovint utilitzo un tros de paper qualsevol per fer de punt. De punts "de debò", però, n'hi ha de ben bonics.
Salutacions,
S.
Aquí un és un doblegant professional.
Respecte a la lluita entre e-books/e-readers i llibres en paper sols aportar una petita visió sobre dos moments històrics, quan va aparèixer el primer llibre de pàgines enfront els rotlles de pergamí i el dia que un tal Guttemberg (crec que l'he escrit bé) va treure una bíblia impresa en comptes de copiada per un amanuense.
Mi jugo alguna cosa que també llavors va haver-hi discussió.
Quina pasada aixo de doblegar les fulles!!!1
Sóc una mica com la Carme, puc escriure, subratllar... però em fa un noseque doblegar les pàgines; una mania com qualsevol altre
L'única cosa que no he subrrallat ni doblegat són les enciclopèdies. Els llibres s'han de fer servir, crec jo.
L'haurien de posar als 7 pecats capitals això de doblegar i ratllar los llibres. Ni que sigue meu me nego a fer-ho i quan ne veig algun de maltractat me poso dels nervis, pobrets!
he, he, he... ves tu qui ho diria, que del tema de plegar les puntes de les pàgines hi haguessen tantes opinions!
jo crec que depen molt del llibre. Si és un llibre de butxaca, de "batalla", i no tinc cap punt de llibre a mà, a mi no m'importa plegar-ho.... ara, si és dels bons, de tapa dura, i com Gutemberg mana, crec que és una blasfèmia fer-ho (i poc respecte pel treball fet per altres)
Jo els mimo, es noten llegits però m'agrada cuidar-los. Poso punt de llibre - qualsevol paper, no necessariament un punt de llibre concebit per ser-ho - i sempre porto le mava llibreteta de torn amb mi per anar copiant allo que m'agrada i escrivint allo que em desperta la lectura.
I respecte als e-books...m'agrada el tacte i olor del paper, de moment no ho puc susbstituir amb la freda pantalla digital, per molt que et deixi doblegar les pàgines :-)
En casos puntuals he fet de tot. Però en general no m'agrada ni doblegar-los ni ratllar-los. Uso punts de llibre i per a les anotacions algun post-it.
Et copio una frase de Chen Sanguo que he legit al Que Leer d'aquest mes i que diu, sobre aquest tema: "los medios de comunicación impresos (los libros) son la hierba ; los medios on-line, las ovejas ; los medios que usan el movil (e-books), los lobos. Los lobos devoran ovejas, y las ovejas viven de la hierba, pero todo el mundo sabe que al final no gana ni uno, ni otro, ni el de más allá, sino que todo forma parte de un sistema ecológico, es decir, de un equilibrio entre los tres" Precios resumen d'això dels e-books i/o llibres en paper, ¿no creus? :-)
Publica un comentari a l'entrada