01 de juliol 2010

Artur Bladé; la dèria d'escriure, la joia de narrar


El convidat d'aquesta setmana a Tens un racó dalt del món, de Canal 21, ha estat Xavier Garcia, periodista que viu a cavall de Vilanova i la Geltrú i Horta de Sant Joan, amb qui hem parlat d'Artur Bladé. Com sempre, el programa es podrà veure en diverses repeticions i, més tard, a la web de TEVEON.

Xavier Garcia el va conèixer personalment i n'ha escrit diversos llibres. Hem parlat de la seva relació amb el gran memorialista, i de diversos aspectes de la seva personalitat: la seva integritat; la fonda tristesa i enyorança que va marcar la seva obra i la seva vida des de ben petit; el subtil sentit de l'humor; el seu estil clar, senzill, emotiu..i, com deia ell mateix, de "la dèria d'escriure" de "la joia de narrar".

Durant el programa no m'he pogut estar de llegir alguns fragments de la seva obra:

"Avui (8 de febrer) he passat la frontera pel coll d'Ares. Encara sóc al cim del coll. En compliment de certes obligacions (impsades voluntàriament) he trepitjat, en el transcurs del dia, laratlla invisible on comença l'expatriació. Res no ho indica. Ni la terra ni el cel, que són iguals. Però el fet és cert. I ple de conseqüències..."

"La tristesa de la tardor em sensibilitzava. Pels camps planava un silenci que semblava precursor de la neu. De tant en tant, sentia el cruixit d'una branca, la fressa d'una fulla que tombava a poc a poc, el lleu gemec d'una cigala que acabava, potser, de morir."

“Sopem en bona harmonia, el madrileny, el basc i el català. No hi ha problema. Cadascú menja el que vol, demana el que vol, beu el que vol.”

Finalment, us convido a llegir els meus comentaris d'algun dels seus llibres:

L'edat d'or
Viatge a l'esperança
L'exiliada
Benissanet