22 de maig 2011

Hòmens i falagueres, de Toni Cucarella

Hòmens i falagueres acull nou relats de Toni Cucarella, nou relats que podem ambientar a la seva Xàtiva (alguns dels quals intuïm basats en fets reals; i si ens ha enredat, no importa): Nou relats amb personatges perdedors, amb el drama de l’atur al darrere alguns; amb una dona que espera tan sols una carta al mes que la tranquil·litzi (la carta dels morts, li diu); amb el fill que van arrencar dels braços de sa mare, la costurera puta; amb una filla que no fou fill per a lament de son pare; amb un forçut que perd forces...
De vegades, Toni Cucarella ens va compadir dels seus personatges, i no cerca un final feliç, ni tan sols un final; tan sols instal·la amb precisió un mirall dels seus passos. La vida sovint es torna agra, però llavors cal fer un bot neutral i continuar el partit, com a un dels meus relats preferits, “El vigilant vora els balancins”.
Dimecres vinent, comentaré tots aquests contes amb Toni Cucarella al programa Tens un racó dalt del món, de Canal 21, juntament amb una altra escriptora a cavall de Xàtiva i Tortosa, Rosa Sánchez.

1 comentari:

Cucarella ha dit...

Gràcies per la ressenya, i per l'hospitalitat.

Una abraçada