19 de febrer 2012

Escollida pels déus, de Maria Carme Roca

El naixement d'una nena, fruit d'un amor prohibit, coincidirà amb un període d'hostilitats entre emporitans i indigetes. Reclamada per la sacerdotessa de la ciutat ibera d'Índica, però acollida per una cortesana, Hèlia creixerà dins les muralles d'Empòrion aliena als interessos enfrontats dels ciutadans. Mentre el ric i venjatiu comerciant Heraclides pretén convertir Empòrion en una tirania, el seu cunyat Aris somnia la reforma dels temples i el culte a Asclepi.
D'altra banda, a Índica, Unibelos, tan ambiciós com bon guerrer, conspira per usurpar el poder.
Amb l'Empúries grega com escenari, les lluites i les intrigues esclataran barrejant-se amb les passions personals. I a la seva ombra, la sivella d'una cortesana anirà deixant unes cicatrius difícils d'esborrar.
Aquesta és la sinopsi d'un llibre que va més enllà dels mecanismes que mouen els diversos personatges, de les seves ambicions, somnis, amors, passions...
Ambientat als segles IV i III a.C, ens mostra un moment interessant en la història de la zona, on conviuen cara a cara dues cultures, la grega i la íbera (aquesta últim amolt més desenvolupada del que ens pensàvem); una convicència de moment amistosa, amb certes regles i complicitats, on, inevitablement, una tem que es perdi l'equilibri i sigui engolida per l'altra (coses que només passaven a l'antiguitat).
La novel·la és rica en detalls i quotidianitats, un mostrari d'ornaments, vestits, costums i festes de l'època, moltes de les quals hem heretat.
Les dones tenen un paper decisiu a la novel·la, sobretot dues que gaudeixen d'un poder i llibertat que els era negat a la resta: Còssima, la cortesana d'Empòrium, i Edereta, la sacerdotessa d'Índica
Escollida pels déus i la seva autora Maria Carme Roca, seran les convidades del proper programa de Tens un racó dalt del món, a Canal 21, el dia 22 de febrer.
Comentaris sobre el llibre:
Els llibres del celler
El marge
Nosaltres llegim
El viatger de les lletres
Finalment, us deixo amb un fragment del llibre, que també podreu escoltar al blog on recullo les lectures: