23 d’agost 2018

El cavaller Floïd, de Genís Sinca. La biografia de Joan B. Cendrós


El cavaller Floïd, de Genís Sinca. La biografia de Joan B. Cendrós
Edicions Proa
Sinopsi

La biografi a apassionant de J.B.Cendrós (Barcelona, 1916-1986), l’empresari del popular Floïd (el pioner dels after-shave), però sobretot és un dels mecenes i activistes culturals més importants que hagi donat Catalunya. La implicació arriscada i personal de J.B.Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural (1960), i la seva infl exibilitat quan es tractava de la cultura catalana, va permetre sota el franquisme la represa i el fi nançament directe d’institucions clau com l’Institut d’Estudis Catalans, la recuperació d’Edicions Proa el 1964 o de l’Editorial Aymà. Descobridor del talent de creadors com Terenci Moix, Cendrós fou promotor del Premi Sant Jordi (1959) i de la tradicional Nit de Santa Llúcia, es va implicar en la Nova Cançó, en la creació de la Gran Enciclopèdia Catalana, en Banca Catalana, en el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i en una llista inacabable d’accions que han fet de Catalunya el país que és avui. La història desconeguda d’un home que, per sobre de tot, creia en el seu país i la seva gent.
Comentari
És difícil no llegir la biografia de J.B. Cendrós, hàbilment tramada per Genís Sinca, sense patir vertigen, sense caure aclaparat per la seva imponent personalitat, la seva passió... Hi ha hagut un moment, mentre llegia el llibre, que m'he aturat a anotar alguns dels adjectius que el podrien definit, tot i que es queden massa curts: irrepetible, heterogeni, atrevit, astut, espavilat, desvergonyit, discret, impacient, orgullós, digne, conseqüent, honest, lleial, irreductible, perseverant, indomable...
La seva capacitat de treball en favor de la seva empresa, de la cultura, i del país, en uns moments tan difícil, mai seran prou agraïts.
En canvi, he escollit per a fer a gravar una vídeo lectura, el fragment inicial, on Genís Sinca dona protagonisme a la seva dona, on mostra la seva cara més sentimental, i on l'escriptor ens atrapa amb murrieria.
Que serveixi d'avanç d'un dels primers programes de la propera temporada de Tens un racó dalt del món, de Canal 21 Ebre.

Cap comentari: