28 de desembre 2022

Joc d'art i lletres





Als diLLUMs d'arts al forn ens agrada jugar, i la idea sorgida el 2008 pel col·lectiu Lo Taller d'organitzar un Mercat Solidari d'Art era massa temptadora. Aquell primer any ja vam organitzar una mena de repte en què vam convidar diversos autors a escriure textos in situ, davant d'algunes obres exposades, i recitar-los tot seguit.  

El 2019 vam repetir l'experiència, i després d'una aturada que no cal explicar, el 2022 tornem al Mercat Solidari d'Art per a jugar de  nou.

Participem Montse Pallarès, Ernest Redó, Sisco Lahosa, Rafael Ricote, Emigdi Subirats, Albert Delgado, Paul Martin, i jo mateix.  Alguns repetim per tercera vegada, altres s'afegeixen per primer cop al joc, i tots xalem de valent davant del repte, davant el munt de sensacions que ens desperten les pintures exposades. 

Xalo mentre van arribant els amics que s'han prestat a jugar, i els adjudico les pintures sobre les que hauran d'escriure. M'entendreix com accepten el repte i, disciplinats,  es posen a escriure sense una queixa, uns dempeus, altres asseguts, cadascun al seu estil.  Alguns, després han escrit un altre text escollint pel seu compte una altra obra. El resultat ha estat divers i creiem que de gran qualitat, perquè l'intercanvi de sensacions entre modalitats creatives distintes així ho provoca. 

Podeu veure el resultat al blog dels diLLUMs i més fotos a l'àlbum de l'enllaç.

Esperem amb ganes el mercat de l'any vinent, però aquest es pot gaudir fins el 4 de gener.


Seguidament, els meus textos:


 
Exhaust el color,
de tanta vida es desencaixa.
Cap frontera el pot fer esclau,
ni cap marc en serà el cau.
Els dits del pintor
desen un catàleg d’empremtes.
 
Jesús M. Tibau sobre una pintura d’Àngel Algueró
 


 
Incerta la batalla d’aquest món
que mai no es pon on ens agrada.
Plora la nit,
ens emmarca la basarda;
que cada cel·la
cerqui el seu lloc.
 
Jesús M. Tibau sobre una pintura d’Adolf Comes