04 de desembre 2022

Teresa Saborit, amb Casus Belli a Tortosa






El passat 29 de novembre, Teresa Saborit visita Tortosa per a gravar un programa de  Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre, i per a presentar la seva novel·la Casus belli, obra guanyadora del XLII Premi Armand Quintana, on satiritza amb tocs d'humor els rerefons del món editorial, sense basar-se en fets ni personatges reals (ironitza).

Passem força estona junts aquest dia. Ja ens coneixem de fa molt temps, gràcies a les xarxes socials, on hem participat mútuament de les nostres propostes, i fa unes temporades ja va vindre al programa per parlar del seu llibre Els llops ja no viuen als boscos

El seu entusiasme i esperit juganer es trasllada als seus llibres i inunda una presentació que es prepara amb multitud de detalls, jocs i obsequis. 

El llibre, si et dediques a escriure i tens certa experiència, pot fer-te riure o plorar, segons el resultat d'aquesta experiència, les persones que el llegeixen, sense aquesta càrrega escriptora, poden descobrir, o almenys intuir, un rerefons d'ambicions i punyalades que no imaginaven. Però és un llibre de ficció! (no para de repetir l'autora amb un somriure), que para la taula per a un debat sobre el fet d'escriure des d'un punt de vista professional. 

Però no només de debats es viu a la llibreria, i la Teresa ens té preparat un entretingut joc de preguntes sobre el món editorial, amb anècdotes sucoses de tots els temps, i va obsequiant amb monedes de xocolata cada encert de nosaltres, que ens hem tornat xiquets per un instant. El guanyador s'emporta un val de 50 euros, davant de l'aplaudiment general (hipòcrita, potser; s'endevina certa enveja malaltissa en alguna mirada).

En resum, un acte inoblidable, que enforteix la nostra amistat,i en crea de noves.

No tenim cap dubte que la Teresa xalaria, i ens faria xalar, a les trobades i activitats dels diLLUMs d'arts al Forn, perquè el seu tarannà és molt nostre. Però, tot i ser un país petit, la distància entre Gurb i Tortosa és força gran. Tot i això, tenim ganes que torni, i ella de tornar. 

Continuarà.