01 d’octubre 2011

En John Garfield en territori xeiene, de Jordi Cantavella

En John Garfield en territori xeiene, és la primera novel·la infantil de de Jordi Cantavella, tal com explica ell mateix a la seva web. Té tota la raó quan afirma que el llibre és un homenatge a diversos clàssics d'aventures que identificarem fàcilment bevent del nostre record. Però no estic gaire d'acord en l'etiqueta d'infantil. El llenguatge és clar i senzill, els protagonistes, xiquets i xiquetes, les aventures són moltes, variades i trepidants (indis, sudistes, bandits, fantasmes...), però l'autor en sorprèn amb girs dramàtics d'una gran duresa que no desvetllaré, i que ens deixen un gust agredolç. Com a lliçó que podem extraure de l'anar i vindre del protagonista a l'Oest americà, ens quedarà la idea de la necessitat de fugir d'idees preconcebudes, d'entendre millor els nostres semblants, de posar-nos a la seva pell per tal  conèixer-los i estimar-los.
Us deixo amb alguna frase del llibre:
"No s'han de fer preguntes quan creixes -va respondre el xeiene-. Observes, escoltes, esperes, i t'arribarà la resposta."
"La felicitat no només és bona en si mateixa, sinó que a més a més és saludable."
"Quan els homes comencem a comprendre les relacions amb l'univers que les dones han conegut des de sempre, el món començarà a millorar."
"És de savis saber explicar històries i llegendes, però encara és més savi que les sap escoltar."

Aquest llibre i altres de l'autor com ara el divertit Aquesta catalans estan tocats del bolet!, els comentarem al programa de Tens un racó dalt del món, a Canal 21, el proper 5 d'octubre.