30 d’abril 2018

Versos contra la violència, a Falset



El passat 28 d’abril, tercer dia consecutiu d’actes del col·lectiu Versos contra la violència. Aquest cop tornem a Falset en motiu d’una activitat coordinada per Josep Barjuan, que ja fa anys que ens té acostumats a les seves propostes on uneix disciplines artístiques. Aquesta vegada es tracta de la inauguració d’una exposició Art contra la violència, amb obres d’Ignasi Blanch, Isabelle Meyer, Joan Capdevila, Joan Miró Oró, Jordi Abelló, Josep Barjuan, Montse Picas, Nora López, Núria Estapé, Puri Cervera, Roger Aymerich i Xavi Vaqué.
L’acte té lloc al Castell de Falset, dins del marc de la Fira del vi, en un recital on es barreja poesia, música, dansa i pintura, amb la intervenció de Josep Barjuan, Ricardo Gascon, Jordi Castelló, Pilar garriga, Agustí Massip, Fede Cortés, Baltasar Casanova, Raimond Aguiló, Eduard López del Safareig poètic, la dansa de Carme López i la música de Gerard Marsal.








29 d’abril 2018

Versos contra la violència, a Santa Bàrbara


El passat 27 d’abril, una nova activitat de Versos contra la violència, aquest cop a Santa Bàrbara en un acte doble al qual dóna pas l'aclade, Alfred Blanch, que inclou l’entrega dels premis literaris Vila de Santa Bàrbara presentada per Tere Giné, a Pep Carcellé, per l’obra Cicatrius d’interí, i un accèssit local a Josep Manel Obiol per l’obra Jo vull ser rei. 
Com tots els actes que anem fent arreu del territori, el recital és una barreja de música i literatura, d’autors veterans amb autors novells, de gent que participa des del primer dia i d’altres que es van afegint a cada activitat, fent que la família no pari de créixer. Aquest cop la llista de participants ha estat de les més llargues, en un acte conduït per Màrius Pont: Anna Maria Franco, Baltasar Casanova, Carme Sandonis, Emigdi Subirats, Griselda Espuny, Guillem Blanch, Lluís Martín Santos, Montse Boldú, Montse Pallarès, Núria Mensanch, Pep Carcellé, Pilar Cabrera, Pili Alegria, Rafael Haro, Teresa Camí, el trio que normalment iniciem els actes, Eduardo Margaretto, Ricardo Gascon i Jesús M. Tibau, i les actuacions musicals del grup de guitarres i clarinets de l’EMMM Germans Arasa “Los Flarets”, Enric Panisello, Mario Pons, Noel Luna, Pili Cugat i Carlos Lupprian, que van cantar com a punt final de l’acte el Cant dels ocells, acompanyats per un cor improvisat de tots els participants. Durant l’acte anaren passant fotografies de les diverses activitats que hem dut a terme durant aquests sis mesos, i sense cap modèstia crec que ens en podem sentir orgullosos. 
Gràcies a tothom per la seva entusiasta, desinteressada i compromesa col·laboració, i sobretot, per l’amistat. 
I seguim.







28 d’abril 2018

Versos contra la violència inaugura la XII Fira literària Joan Cid i Mulet de Jesús



El passat 26 d’abril guadim d’un nou acte de Versos contrala violència. Tots són especials. Aquest cop tenim l’orgull que el nostre col·lectiu hagi estat escollit per a inaugurar la XII Fira literària Joan Cid i Mulet de Jesús.
L’acte s’inicia amb la signatura protocol·lària al llibre d’honor de Jesús, amb presència de l’alcalde-president de l’EMD de Jesús, Víctor Ferrando, la regidora de Cultura i diputada al Parlament, Mònica Sales, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la regidora de Cultura de Tortosa i una de les impulsores de la Fira, Dolors Queralt, i el delegat territorial de Cultura, Ferran Bladé. Per part del nostre col·lectiu, signem al llibre Vicent Pellicer, Ricardo Gascon i Jesús M. Tibau, on escrivim el lema que apareix a la portada de Versos contra la violència i que, en certa manera, ens defineix: Gent de lletres i de pau en solidaritat amb les víctimes de la violència, que som tothom. El paper sempre guanya la pedra.
Rebutgem tota classe de violència, però ens repugna especialment la del fort contra el feble, la del gran contra el petit, la del poderós contra l’humil, i per això surarà per damunt de tot l’acte la sentència que s’ha dictat aquest mateix dia i que indigna tant a dones com a hòmens.
Després té lloc el recital conduït per Vicent Pellicer a l’espai ImmArt de l’edifici de la Immaculada, un vespre de temperatura perfecta, amb tènue llum, amb fragància de flors, i enmig d’un claustre de pedra equilibrada, escortats per l’elegància de dos palmeres. Merles i òlibes i altres ocells s’afegeixen espontàniament al recital on intervenim: Òscar Ologaray al violí, Roser Llanes, Maria Brull, Pili Algria, Montse Pallarès, Núria Menasanch, Àngel Martí, Manel Ollé, Montse Boldú, Elena Solé, Anna Maria Franco, Joan Panisello, Vicent Pellicer, Ricardo Gascon, Jesús M. Tibau, i acabem amb El cant dels ocells, interpretat per Pili Cugat i Carlos Lupprian, mentre Ignasi Blanch dibuixa a l’escenari gent amb ànsies de volar.
Seguim.






















27 d’abril 2018

l'arena dels dies entre els dits

Cavalco a lloms de peus descalços, i l'arena dels dies entre els dits.
.
Inspirat en una imatge d'Alba Pifarré.

26 d’abril 2018

Sant Jordi





Aquesta Diada de Sant Jordi, després de la marató d'activitats prèvies, i de totes les que m'esperen els propers dies, ha estat relativament tranquil, segurament pel fet de no tenir cap novetat recent.
Sant Jordi s'està convertint en una festa cada cop més comercial, i els lectors que acostumen a comprar llibres només per a aquesta data són àvids de novetats, i van a la recerca del títol "que toca". Tot i això, no deixa de ser una gran festa, única al món, tocada enguany d'un groc que no podem treure del pensament cap dels dies, i massa jordis no ho hauran celebrat com voldríem.
A la taula de signatura, sobretot quan estic sol (m'agrada ser matiner i veure com comença la jornada) sempre hi ha alguna anècdota. En aquest cas, un home gran que se m'apropa i em pregunta: "quin és el preu de la senyoreta Fernándes?" Desconec de quina autora en concret em parla, i dedueixo que ell també, però el 10% avui el té assegurat.
El millor del dia, la trobada amb lectors i amb els companys d'aquesta passió irrenunciable d'escriure.
A les fotos, Fede Cortés, Joan Roca, Lo Mascarat, Mercè Falcó, Francesca Aliern, Carles Castellà i Xabier Coluig.

25 d’abril 2018

Cap a la Fira del llibre de València, amb un parell de mitjons


El proper 30 d'abril tindré el plaer d'estar a la Fira del llibre de València, en una activitat adreçada a les escoles, amb el meu llibre No és la derrota, sinó el vent.

Més Versos contra la violència: Jesús, Santa Bàrbara i Falset

Passat Sant Jordi, no paren les activitats literàries. Aquesta setmana tres dies consecutius de Versos contra la violència:
26 d'abril, el nostre col·lectiu inaugura la Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús, tot un honor
27 d'abril, Santa Bàrbara
28 d'abril, Falset.



24 d’abril 2018

A l'entrega dels Premis de l'Associació de Veïns Catalònia



Un altra de les moltes activitats en què he col·laborat aquest mes (abril només té 30 dies? diria que me'n surten més), ha estat participar com a convidat d'honor a l'entrega de premis que organitza l'Associació de Veïns Jesús Catalònia, que ja ha arribat a la 34a edició.
Vaig fer una breu radiografia de l'estat de la literatura ebrenca, subratllant la seva quantitat, qualitat i diversitat. Vaig marcar com a fita important la Fira del llibre ebrenc de Móra d'Ebre, com a tret de sortida de l'autoestima dins del camp literari, i la lluita contra el PHN, protagonitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, com a fita històrica d'un autèctic sentiment i consciència ebrenca.
Vaig remarcar la quantitat de trobades que realitzem durant l'any arreu de les Terres de l'Ebre, i la bona sintonia que ens uneix a la majoria dels autors, i de com aquesta unió pot donar uns fruits tan extraordinaris com la iniciativa Versos per a la il·lusió.
Em va complaure fer entrega del premi Joan Cid i Mulet de Narrativa a Jesús Serrano, i de veure com Jordi Duran guanyava el Premi Enric Bayerri.

23 d’abril 2018

Interior, exterior


Juguem a estones
a la finestra dels anys.
Som paisatge.

22 d’abril 2018

recital de La insostenible lleugeresa del vers, de Gerard Vergés


Després de la V Trobada-esmorzar d'escriptors ebrencs, aquest matí ha tingut lloc a Tortosa un recital del llibre La insostenible lleugeresa del vers, de Gerard Vergés, a l'espai que hi ha dedicat a aquest escriptor al Parc Teodor Gonzàlez.
L'acte ha estat organitzat pel col·lectiu diLLUMs d'arts al forn, amb col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa i Òmnium Cultural, i coordinat per Emigdi Subirats.
Han participat: l'alcadessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha llegit el pròleg del llibre, Rafael Haro, Tomàs Camacho, Lluís Martín Santos, Txell Aixarch, Manel Ollé, Montse Pallarès, Cinta Moreso, Irene Prades, Sílvia Panisello, Vicent Pellicer, Carme Cruelles, Emigdi Subirats, Ricardo Gascón, Jesús M. Tibau, i Enric Panisello a la guitarra.
Ha estat un acte brillant, com el dia, entre palmeres i pedres (entre Palmira i Petra), davant la família de l'admirat i estimat Gerard Vergés i més d'un centenar de persones.
.
que potser m'he fet vell i que la vida passa (mereixia la pena?)
sense escriure aquells versos que voldria haver escrit.
.
Això ens deia el poeta en uns versos del llibre.
Mai sabrem quins versos voldria haver escrit, però coneixem els que va escriure, i som deutors, i serem devots lectors per sempre.
I sobretot sí, mereixia la pena.
Gràcies, Gerard.
Més fotos aquí
Crònica d'Emigdi Subirats
Fotos de Marta Escolà









V Trobada-esmorzar d'escriptors ebrencs


Avui hem gaudit a Tortosa de la V Trobada-esmorzar d'escriptors ebrencs, amb l'assistència de més de cinquanta persones, en un acte organitzat pel col·lectiu diLLUMs d'arts al forn, i on col·laboren l'Ajuntament de Tortosa i Òmnium Cultural.
Aquesta trobada es realitza des de fa cinc anys al voltant de la diada de Sant Jordi; a l'inici a l'Institut Dertosa, i des de fa dons anys al Forn de la Canona. Seguint la filosofia dels diLLUMS d'arts al forn, es tracta d'una excusa per a provocar la trobada de gent de la cultura en un ambient distès i agradable, al voltant de cap acte en concret, ja que el simple fet de trobar-se és l'objectiu. Han acudit gent de la cultura de Tortosa, Jesús, Campredó, Vinaròs, Alcanar, Amposta, Deltebre, Falset, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Matarranya, Santa Bàrbara, Rosell, Sant Carles de la Ràpita..., gent amb una llarga trajectòria al costat d'altres que han publicat la seva primera obra fa tot just unes setmanes, amics de fa anys amb noves coneixences, escriptors, fotògrafs, periodistes, cineastes, músics, historiadors... i, tothom amb un somriure.
Sumem.
Tot i això, també han estat presents les doloroses absències, i amb un nus a la gola voldríem haver desitjat un millor aniversari a Jordi Cuixart, del qual n'hem llegit una carta adreçada a la gent ebrenca. No oblidem.
Més fotos aquí.







I estàs viu. Música de Fernando Mestres i lletra de Jesús M. Tibau

Em plau compartir una nova cançó de Fernando Mestres, que ha musicat els poemes del meu llibre A la barana dels teus dits. És de Cornudella de Montsant, el meu poble, la música ha estat una de les passions de la seva vida, de forma discreta i reservada quasi només al seu cercle més íntim, tot i que és coneguda aquesta vessant al poble, ja que ha posat música a diverses obres de teatre i pel·lícules fetes a Cornudella. Creieu-me, té tot un tresor a casa seva, amb centenars de composicions d'autors com Miquel Martí i Pol o autors del poble com Joan Baptista Espasa.


21 d’abril 2018

ebre, relats d'una batalla (pare petit de 16 personatges)




El passat 17 d’abril va veure la llum un nou projecte literari on col·laboro: ebre, relats d’una batalla.
Es tracta d’un llibre coordinat per ebrejocs que servirà per a commemorar el 80 aniversari de la batalla de l’Ebre.
La presentació va tenir lloc a la Sala Gerard Vergés del Serveis Territorials de Cultura a Tortosa, a càrrec de Josep Maria Solé i Sabaté, conduida per Ignasi Vidal i amb intervencions de Ferran Bel, delegat territorial de Cultura, Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, i Lluís Puig, conseller de Cultura a l’exili, a través d’un vídeo. També van participar artísticament Enric Panisello a la guitarra, i les actrius Alba Figueroa, Cinta Villamon i Meritxell Sabaté.
El llibre conté diverses emotives sorpreses, com ara la salutació del president Carles Puigdemont, i l’absència de la pàgina 155.
La meva contribució ha estat escriure un microconte dedicat a cadascun dels 16 personatges, que podeu veure a la foto que mostro orgullós.
Al llibre hi participem:
Víctor Amela, Tomàs Camacho, Andreu Carranza, Xavier Garcia, Núria Menasanch, Manel Ollé, Marina Pallás, Enric Panisello, Mari Piñol, Màrius Pont, Roc Salvadó, Miquel Reverté, Carlos Ribera, Ramon Rosales, Jordi Sancho, Elena Solé, Toni Térmens, Jesús M. Tibau, David Tormo, Anna Zaera, Alba Guimerà i Roman Aixendri.
Notícia a Ebredigital