17 d’agost 2021

Una sala plena de cors trencats, d’Anne Tyler

 


Una sala plena de cors trencats, d’Anne Tyler

 sinopsi

En Micah Mortimer té poc més de quaranta anys, viu al nord de Baltimore i arregla ordinadors a domicili, a part de fer feinetes de manteniment a l’edifici on viu. I és persona de rutines estrictes. Té una relació amb la Cassia Slade, però cadascú viu a casa seva i es veuen diverses vegades per setmana. La seva família bulliciosa l’aprecia i es riu una mica de les seves rareses. I, tot i la seva vida poc vistosa, se sent feliç. Però la vida que portava se li comença a esmicolar quan la Cassia li explica que la faran fora de casa seva i el fill de divuit anys d’una antiga nòvia de la universitat es presenta a casa d’en Micah i li diu que podria ser fill seu.

La guanyadora dels premis Pulitzer, National Book Critics Circle i Pen/Faulkner, amb l’aparença de senzillesa i transparència que li són característiques, dona una obra mestra on cada detall és profundament revelador. Anne Tyler escriu amb empatia i perspicàcia per la natura humana i en aquesta novel·la breu i intensa posa el focus sobre un personatge que no connecta amb el seu voltant... fins que no li queda altre remei.

 Comentari

Un personatge que s’encarrega de petites reparacions a l’edifici, i de solucionar problemes informàtics, passes diminutes per a la humanitat, però d’enorme valor per a la seva clientela. Tot i això, la seva vida és un bagatge de derrotes; no grans derrotes o drames, sols amb el pes suficient perquè se li comenci a vinclar l’esperança. La soledat en què viu, i els hàbits que metòdicament conrea, són una mena de bot salvavides que es construeix, o de cuirassa.

Una corrua de petites històries, que viu en primera persona o com a testimoni ocasional, i que desperten un interès majúscul a un amant dels relats breus i intensos com jo.

Tornaré a acudir a l’Anne Tyler, sense dubte.

Us deixo un fragment:

“A vegades, quan tractava amb la gent, tenia la sensació que estava fent anar un d’aquells artefactes caçapeluixos de les fires en què cal atrapar el premi amb l’ajuda d’unes pinces metàl·liques poc manejables que t’obliguen a treballar des de massa lluny”.