09 d’agost 2021

L'ombra del dubte, de Dirk Kurbjuweit

 


L'ombra del dubte, de Dirk Kurbjuweit

Sinopsi

El senyor Tiberius era un home solitari, esquiu, petit i gras, que depenia de les ajudes socials i vivia en un llòbrec soterrani a sota d’en Randolph, la Rebecca i els seus fills. Infrahome, en deien. Tot i les correctes relacions inicials, la convivència entre la família i el misteriós veí es va veure aviat esberlada, primer per les cartes obscenes que l’home escrivia a la Rebecca; després per les denúncies falses de pederàstia amb les quals va incriminar la parella. Avui, el senyor Tiberius és mort, i el pare d’en Randolph compleix pena de presó per l’homicidi. Davant la indefensió jurídica i la inoperància policial, com havien de fer front a les mentides i a les repugnants acusacions?


L’ombra del dubte és una narració inquietant de terror domèstic i tortura psicològica que obligarà el lector a plantejar-se les pròpies pors i a explorar els racons més foscos de la nostra societat. Podem justificar la violència en casos d’assetjament o defensa pròpia? Hi ha cap altra alternativa a la desesperació més absoluta? Per si sola, l’ombra del dubte és ja una condemna. I la por ens transforma.

Comentari

La literatura és plena de monstres que posen en perill la resta de personatges. El senyor Tiberius seria una mena de monstre que terrorista els postres protagonistas, una familia “normal”, com podria ser la nostra. “Normal”? El llibre ens posa al davant dels nostres propis monstres interiors, i reflexiona de forma despullada sobre les relacions familiars, necessàries, de vegades danyines, de vegades salvadores, sobre l’amor i les formes en què pot evolucionar, transformar-se, de com cal sovint lluitar per ell contra la rutina i el pas del temps.

No ens fa reflexionar només sobre la nostra vida més íntima, interior i familiar, sinó també sobre la nostra vida externa, la nostra relació amb la societat, les aparences, sobre els límits amb què som capaços de defensar la democràcia, lestat de dret, i els seus principis.