26 d’agost 2021

Dins del cor de Chopin, de Mònica Batet

 


Dins del cor de Chopin, de Mònica Batet

Sinopsi

Dins del cor de Chopin és fruit de la fascinació que exerceix Polònia sobre l’escriptora Mònica Batet. Des del 2007, les llibretes de l’escriptora recullen històries de tota mena relacionades amb aquest país de gent acollidora, sentimental i ferida per la Història. El lector hi trobarà el conte de l’escriptora catalana que no aconsegueix parlar per telèfon amb el seu pare, el dels nens que veuen com una nit de desembre uns tancs travessen Varsòvia, el conte del plat de més que hi ha d’haver a cada taula per Nadal, el dels japonesos que guanyen cada any el concurs de piano Frederic Chopin... L’autora s’ha endinsat en el cor de Polònia i ofereix als lectors aquest llibre que fa somriure i fa plorar.

Comentari

Mònica Batet és una de les meves autores actuals preferides. He recomanat molt les seves novel·les on, a banda d’una original trama, subratllo l’atmosfera que és capaç de crear paraula a paraula, pàgina a pàgina, i que em costa descriure. Llegiu-ne qualsevol, totes boníssimes, i envejo que gaudiu d’una primera lectura; jo a totes he repetit.

En aquest cas, es tracta d’un recull de relats, i l’atmosfera que Mònica Batet crea a la seves novel·les potser era més difícil d’aconseguir. En una novel·la, les sensacions de què tant m’agrada gaudir es van macerant lentament, s’acumulen a mesura que avança el llibre. Amb el relat breu, tot ha de ser més ràpid, no disposes de l’espai necessari, però Mònica ha estat capaç d’aconseguir-ho a través del fil conductor que travessa tots els contes, d’aquesta Polònia que imaginem (que és Polònia com podria haver estat qualsevol lloc; l’espai físic, tot i ser determinant a l’atmosfera de les seves novel·les, no necessita ser concret o definit), en una època claustrofòbica, castradora, oprimida, assetjada per les amenaces i les pors, i en què la cultura esdevé una forma de lluitar per la llibertat individual i col·lectiva.

Gràcies de nou, Mònica, per les teves atmosferes.