13 de maig 2022

A la Fira Joan Cid i Mulet






  diLLUMs d'arts al Forn col·labora de nou a la XVI Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús, que torna a ser presencial, organitzada per l'EMD i amb la col·laboració d'Òmnium Cultural.

La nostra col·laboració d'avui se centra en dos actes: l'esmorzar d'autors i la bateria de presentacions de llibres.
En primer lloc, la trobada d'autors, convocada a les 9 del matí, mentre les parades de la Fira comencen a muntar-se. El degoteig d'autors és un goig; sovinteja l'esperat contacte, encara amb certa precaució i, sobretot, els somriures. 
Breu salutació de l'alcalde Víctor Ferrando, i de Ricardo Gascón dels diLLUms, celebrem la retrobada una quarentena d'autors amb l'esmorzar salat i dolç i, per a arrodonir, la tradicional foto de família.
Després, inauguració de la Fira a càrrec de l'Associació de Veïns Jesús Catalònia, presentació del llibre del treball guanyador l'any passat del XII Treball de recerca la mirada femenina en música de càmara de Rosa Regàs, de Maria Castellà Fàbregues, i presentació a càrrec d'Emigdi Subirats del llibre inèdit de Joan Cid i Mulet "Siembra".
Posteriorment s'inicia la bateria de presentacions de catorze novetats d'aquest any, que jo mateix condueixo, presentant els autors i llegint un fragment dels llibres, i sota l'amenaça de Ricardo Gascón de fer sonar un carrau quan algun autor sobrepassi el temps pactat de cinc minuts.
Les obres presentades són: 
.
Vergés, 13 cops imperfecte, d'Emigdi Subirats
Escales avall, de Cinta Arasa
Som fills d'un poble tot ple de vida, de Lluís de Montsià, a càrrec d'Eduardo Margaretto
Canción bajo el agua, de Fàtima Beltrán
Estació de silencis, d'Albert Delgado
Geosmina, de Cinta Farnós
Joc de màscares, de Jaume Arasa
Les closques, de Laia Viñas
L'espectacle de la vida, de Jesús M. Tibau
Confi(n)ada, de Mònica Sales
La relíquia, de Javier Garrit
Els secrets de les hortes de Pimpí, d'Irene López i Meritxell Algueró
Vida i miracles dels anys de pa negre, de Daniel Arasa
Nunca dijiste adiós, de Rosanna Samarra
.
En el meu cas, que per donar exemple procuro ser especialment breu, llegeixo dos fragments de L'espectacle de la vida, un amb mon fills com a protagonista, i un altre amb un record de mon pare.
Agraeixo els autors que s'hagin cenyit al temps establert, que l'acte hagi resultat dinàmic, i que Ricardo no hagi pogut fer sonar gairebé el carrau.
Espero que hi tornem l'any vinent, i gràcies a Pere Panisello, que ha agafat el relleu de l'organització després de Mònica Sales, per confiar en nosaltres.
Podeu veure més fotografies a l'àlbum dels diLLUMs de l'enllaç
I el vídeo sencer de les presentacions, gràcies a Rafa Ricote, on destaco, sobretot, el moment inicial de la trobada, els somriures, les abraçades... És l'essència dels diLLUMs.