19 de desembre 2010

Cal·ligrafies agòniques, de Miquel Àngel Vidal

Cal.ligrafies agòniques és el recull de contes de Perifèric Edicions, amb què Miquel Àngel Vidal va guanyar el Premi Benvingut Oliver 2003. Com diu a la contraportada, al recull hi "conviuen narracions amb referències culturalistes, quotidianes o eròtiques amb un fi sentit de l'humor i la ironia. Realitat, imaginació, denúncia i ludisme, tragèdia i sàtira són els contrapunts d'aquestes històries de traïdors i miserables. La caracterització dels personatges, l'enginy de les situacions i la meticulosa construcció dels relats es complementen amb una prosa acurada i incisiva en aquestes vigoroses narracions que, sense dubte, seduiran al lector".
Tot plegat situacions que creen certa inquietud, com l'adultera que abans del duel entre el seu home i el seu amant, comprova que fugen tots dos, o el llançador de beisbol de segona fila que s'ha de consolar (de fet no es consola) amb ser un bon escriptor, o l'olorador compulsiu de calces usades, o la dona que s'excita buscant el palíndrom perfecte, o tres homes amb passats tèrbols, impotents davant el seu present, que es creuen dotats per administrar justícia...
"Les desgràcies que causen els pecats dels homes mai no só nsuficients per esmenar conductes extraviades. Per això les presons i els prostíbuls sempre estan plens."