20 de maig 2023

Divendres fotogràfics; una mirada literària






Des de fa tres temporades, Rafael Ricote condueix els Divendres fotogràfics, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. És una de les moltes activitats de voluntariat que realitza, sobretot al voltant del món de la fotografia, empès pel seu caràcter generós i dinàmic, i les seves ganes de gaudir de les relacions socials.

Cada mes convida una persona perquè mostri les seves fotografies als Divendres fotogràfics. És una activitat d'èxit; només cal assistir a alguna sessió i veure la sala plena, amb un públic fidel, que comenten alguna cosa relacionada amb la tècnica, l'estil, i les motivacions de cadascú, però, sobretot, amb ganes d'intercanviar idees, de compartir emocions i amistat.

La fotografia no és el meu camp, però sempre m'ha interessat, i m'estimula inspirar-me per a escriure en fotografies pròpies i d'altra gent. No tinc una bona càmera, ni tinc els coneixements bàsics, peri vam creure interessant, o almenys diferent, aportar la visió d'un escriptor als Divendres fotogràfics. 

La meva mirada fotogràfica va de la mà de la mirada literària, a la recerca dels petits gestos quotidians que ens envolten, d'imatges que suggereixin històries i emocions. Molts fragments del meu dietari són descripcions de moments que observo, que podrien reflectir-se en una fotografia. Com el títol d'un dels meus llibres, són L'espectacle de la vida.

A l'hora d'escollir les fotografies que mostraré, les agrupo en diversos temes: una mirada interior, adreçada a moments familiars i espais casolans; una mirada exterior, on capturo sovint gent amb actitud que em desperta alguna emoció o reflexió; coses que trobo, on mostro els petits objectes que descobreixo al carrer, sovint perduts o abandonats; i finalment, uns quants exemples de fotografies acompanyades de breus textos que m'inspiren.

Crec que l'experiència ha estat enriquidora per ambdues parts; jo aprenc molt de la mirada dels fotògrafs, perquè totes les disciplines artístiques estan connectades i es fan créixer mútuament, i espero haver-los aportat alguna forma de mirar diferent.

Us deixo alguna de les fotografies que vaig compartir.











1 comentari:

Rafael Ricote ha dit...

Eres una persona generosa, realmente cualquier artista lo es ya que comparte una parte de el con los demas, ya sea en forma de texto, verso, pintura, musica o fotografia, por limitar a una serie de casos. La experiencia de ayer fue muy enriquecedora y ademas nos mostro las similitudes que tiene cualquier forma de creacion en cualquier campo.

Ayer nos guiaste por un rincon de tu mundo, un mundo maravilloso lleno de creacion y de criaturas...