12 de maig 2023

Presentació de Murs d'aigua, de Marta Tena





Ahir vaig participar a la presentació del llibre Murs d'aigua, de Marta Tena, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. És una novel·la que podem etiquetar com a gènere negre, si ens agraden les etiquetes, però que ofereix altres fils d'interès, com ara les relacions humanes al voltant de la Jana, la mosso d'esquadra protagonista del llibre, i dels conflictes arran de la construcció de l'embassament d'Ulldecona.

El llibre ofereix diversos registres, en funció si el narrador ens parla en tercera persona dels conflictes personals i emocionals de la protagonista, o si adopta un format més precís i concret a les transcripcions dels interrogatoris i dels informes sobre el cas, o si l'assassí, en primera persona, ens explica el procés dels crims, amb cert plaer i detall.

De fet, el llibre comença així, amb l'assassí en plena acció. I a mi , que m'agrada fer alguna cosa original i juganera a cada activitat, vaig proposar iniciar la presentació a les fosques, per sorpresa de l'autora, que no s'ho esperava, amb un àudio en què imito l'inici d'un capítol de la radiofònica i televisiva sèrie Crims, de Carles Porta. Marta ha penjat al seu facebook aquest àudio. 

També us convido a escoltar un fragment de lectura a youtube.

Desprès, Marta Tena ens parla de detalls del procés de motivació i d'escriptura del llibre, i ens mostra diverses fotografies interessants sobre la construcció de la presa, i alguns dels conflictes que va crear.