30 de desembre 2007

El cor és un caçador solitari, de Carson McCullers

Novel·la ambientada en un poble del sud dels Estats Units, escrita el 1940 quan Carson McCullers tenia només vint-i-tres anys, i considerada com una de les obres imprescindibles de la literatura universal. L’autora ens retrata un món on els negres són tractats amb menyspreu i ens descriu amb tendresa diversos personatges marginals i solitaris (negres, alcohòlics, adolescents…), rebutjats per una societat que els ignora, que troben en un sor-mut, John Singer, una estranya capacitat d’escoltar. Curiosament, quan el millor amic de Singer se’n va del poble, es queda sense ningú amb qui poder-se comunicar per mitjà del llenguatge dels signes, tot i que tampoc estava segur que el seu amic l’entengués. Sovint, les persones, necessitem això, algú que ens escolti, tot i que sovint, com passarà al llibre, aquesta persona tingui els seus propis problemes i mancances. La incomunicació i la solitud creen desassossec en les ànimes vulnerables.

N’he extret algun fragment:

"Aquell pobre desgraciat que no parava de xerrar sense que ningú no arribés a entendre què volia dir… Probablement es referia al fet que ningú no es coneix ell mateix."
"La desconfiança mútua entre els homes que acabaven de llevar-se i el que havien passat la llarga nit desperts produïa una curiosa sensació d’estranyament."
"Singer no arribà a saber mai fins a quin punt l’entenia el seu amic, quan li explicava coses. Però tant li feia."

1 comentari:

Caterina Cortès ha dit...

Sembla un llibre molt interessant. M'han vingut ganes de llegir-lo. Labutxaca comença a treure poc a poc títols molt interessants. M'apunto aquest :D