07 de setembre 2008

Aigua bruta, de Pau Vidal


Aquest llibre, guanyador del Premi de Literatura Científica 2006, està definit a la contraportada com "la primera novel·la d'intriga etimològica en català". No ho discutiré, perquè no conec a fons aquest gènere. Bromes a part, el protagonista és un lingüista que treballa recollint argot, la passió del qual és un projecte secret: actualitzar el Diccionari etimològic de Joan Coromines. La novel·la narra les peripècies que passa quan la seva feina es barreja amb certs abocaments perillosos d'una empresa farmacèutica sense escrúpols i l'aprofitament i transport en camions cisterna d'aigua no potable per a úsos domèstics en pobles amb problemes de subministrament. Un tema d'actualitat, tot i que el llibre ja fa un parell d'anys, com a mínim, que està escrit. Tot aquest entramat detectivesc està narrat d'una manera fresca, divertida i urbana, amb personatges tan distants com una padrina de 100 anys, una jove becària i un guàdia urbà amb certs antecedents. La problemàtica de l'empobriment progressiu de la nostra llengua fa de decorat de fons del llibre.
Si teniu curiositat, podeu trobar una entrevista a l'autor al blog Calamars a la catalana.

6 comentaris:

Striper ha dit...

M'apunto la recomenació.

rebaixes ha dit...

Quan vaig començar a escriure posava paraules que havia sentit dia a la meva mare i que no trobava en cap diccionari ni lalingüista que em corretgia, que de faltes un fotimer, fins hi tot ara al cap dels anys,la noia em preguntava el significat i en molts casos al temps em dava la resposta,Ho dic pel que he llegit.Aquí diem ENJUB al lloc on al tros es recull l'aigua de pluja per guardar-la, o ROGLE i molts no saben que vol dir. En cada lloc hi ha les seves paraules, és cert, però d'altres molt precisesés perden per falta d'us.Perdoneu que això no és un post.Celebraria que el seu pare estés millorat...Anton

bajoqueta ha dit...

Un llibre de l'estil de Pau. Vaig xalar molt llegint-lo.

Rita ha dit...

Jo també m'ho vaig passar molt bé llegint-lo. Bona recomanació!

Jordi ha dit...

Fa temps vaig tenir-lo a la mà a la biblioteca i no sé perquè no el vaig agafar. Ara que n'has parlat, segurament ho faré.

Queralbs ha dit...

No sé si el llibre s'ho paga o no, però la teva manera de presentar-lo ja em fa anotar-lo a la llista (quina llista!). També hi tenc els teus, ja comença a ser hora que en caigui qualcun.

Salut i sort!