20 de maig 2010

Toni Orensanz a Tens un racó dalt del món

El convidat d'aquesta setmana a Tens un racó dalt del món ha estat el prioratí Toni Orensanz, periodista i escriptor. Amb ell hem parlat dels lligams entre periodisme i literatura, de la dura experiència que va representar l'escriptura de L'òmnibus de la mort: parada Falset, del seu recull de relats El falsari, on narra històries senzilles, humanes, divertides i tendres de personatges de poble del Priorat... De la conversa en destaco una frase: "la necessitat de comunicar-nos ens fa humans".
El temps només ens ha permès tocar de passada la figura de l'autor del Priorat més conegut del s. XX, Salvador Estrem i Fa, aquesta catalanista de Falset mort durant la Guerra Civil, conegut com El poeta del Priorat. Per aquest motiu us transcrirc el fragment de la narració “Les portes tancades” on capta la sensació de cert fracàs i desencís que amara gran part de la literatura prioratina d'aquells anys:
.
“Si visitéssiu les viles de la terra del Priorat, d’aquesta terra muntanyosa, de reflexos auris i clapejada de vinyes, us adonaríeu de seguida que no és tot or el que lluu, malgrat tot el que en un esclat d’entusiasme se’n pugui dir actualment. En endinsar-vos pels seus carrers, adés estrets i pedregosos, adés costaruts i esglaonats, adés plans i amb lloses, haureu esment d’una passada grandesa, sentireu dins una mena de pregonesa com d’una àmfora buida i gran, el ressò de les vostres passes i de les vostres veus profanant un silenci com de lloc abandonat, una mena de silenci que s’arrapa a les pedres dels murs, als portals de les cases i a les lloses dels carrers i que encomana al vostre esperit una mica de gelor de tomba.”
.
El programa es podrà veure aquests dies en diverses repeticions al Canal 21, i durant una setmana a la web de TEVEON.
Com cada setmana, sortejarem un llibre, en aquesta ocasió un exemplar de El falsari.

4 comentaris:

sànset i utnoa ha dit...

Quan em vaig comprar "L'omnibus de la mort" de l'Orensanz ho vaig fer perquè em feia gràcia llegir-lo però, francament, no n'esperava molt. Me'l vaig menjar en dies. Boníssim!

Des de llavors segueixo i recomano l'autor falsetà.

*Sànset*

Cèlia ha dit...

Estic llegint "L'omnibus de la mort" i penso que és més proper al periodisme que a la literatura, tot i que el tema m'apassiona.

Josep M. Sansalvador ha dit...

L'estiu passat vaig llegir "L'omnibus...". Tracta d'un periode fosc, amagat de la nostra història, que m'interessa molt. És una lectura que recomano a tothom que hi tingui interès, pel seu rigor i per la monumental tasca d'investigació que ha representat.
Bravo!

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

He llegit L'òmnibus de la mort" i "El Falsari" de Toni Orensanz. M'han interessat fins al punt d'haver escrit articles d'opinió, que en el seu dia van ser publicats al Diari de Vilanova...
L'enhorabona.