13 de gener 2009

I després silenci; un conte contra la guerra


Aquest és un conte que vaig escriure al desembre de 2004, però que tristament mai perd actualitat, que es troba inclòs al recull Postres de músic, d'Editorial Empúries.

I després silenci
.
L’aire dels carrers és massa espès, d’una densitat que aclapara. Una boira opaca vigila les cantonades i transita impune per la buidor del poble, com un fantasma que no dorm ni a les nits més tranquil·les. Però no es tracta de boira, sinó de pols, d’una pols de runa agonitzant que ens recordarà per sempre la misèria dels hòmens. Pols, boira, por… tant hi fa, el vell no deixarà que entrin a casa. Té ben tancades les portes, les finestres, els porticons, i per més seguretat, s’hi gira d’esquena, abocat vora la llar de foc, concentrat en el fum tebi de la pipa.
.
De tant en tant s’endormisca, acaronat per l’escalfor de les brases. Fa temps que va perdre l’oïda, com tantes altres coses, però en dies com aquests això és un privilegi dels anys. El desperta un so llunyà, esmorteït, ofegat per unes orelles cansades, alguna cosa semblant a una traca. S’imagina els carrers guarnits de festa, les banderes de colors, el jovent ballant al so de la xaranga, com als seus anys bons, quan festejava la Maria. Gairebé la pot veure, vestida de diumenge, mirant-lo de reüll i tapant-se el riure amb la mà, coqueta.
.
El so es fa més potent, les parets tremolen, i ell té un últim desig d’aixecar-se, sortir al carrer, unir-se a la gresca; però s’ho repensa. No són trompetes, ni petards, ni riures el que s’atansa, sinó una pluja de vergonya i de bombes, que apagarà per sempre els records d’un vell i el foc de la seua pipa.

14 comentaris:

bajoqueta ha dit...

Per desgràcia pot encaixar en estos dies...

rebaixes ha dit...

Amb els ulls tancats es percebeixen moments de record que les orelles ens porten. Com les clasifiquem? Veiem una veritat de record, quan allí tenim una realitat que odiem.Anton.

sargantana ha dit...

pero potser la seva sordessa el va permetre marxar rien...feliç per el que habia recordat..per el que habia reviscut.

la vida de vegades es aixis..cal tancar els ulls i trovar la felicitat..fins i tot en mitg del bombardeig diari.

m'agradat...gracies

;) sargantana

Unknown ha dit...

Tots els dies sonen timbals de guerra, tots els dies tanquem les portes, ens fem el sord i de vegades el cec, per no reconèixer la veritat dels fets.

Sembla que mirant com crepita, com flameja, com guspireja el foc de la llar podem fugir de la trista realitat que ens va embolcallant.

Però a fora no hi ha festa, a fora hi ha una (una darrera l'altra) despietada guerra que va rossegant el moll de l'os de la poca humanitat que ens resta als "humans"

Fins quan?

Anna ha dit...

Trist que segueixi en plena actualitat, i més trist encara que segur que passaràn els anys i seguirà sent actual. I nosaltres? Que fem? Em sento tant impotent...

Jordi ha dit...

Això de les guerres s'acabaria si els que les promouen lluitessin com el primer!

Salva Piqueras ha dit...

Els vells amb la pipa als llavis esperant fa massa temps que viuen a massa països, tot i que de vegades la caixa tonta només ens en parli d'alguns. I la inconsciència davant moments com aquests són mecanismes d'autodefensa davant el que la consciència no vol solucionar.

Cèlia ha dit...

Un conte preciós i trist, però tot i ser un conte, tots sabem que hi ha moltes històries... Pau!

Sadurní ha dit...

Pau, pau i pau. Ara i per sempre més. No hem de deixar de ser idealistes.

Salutacions, Jesús.

S.

Striper ha dit...

M'hagues agradat mes que quedes obsolet.

Ma-Poc ha dit...

El conte em sembla preciós. I per desgràcia, tal i com està el món, no té pinta que algun dia quedi obsolet...

assumpta ha dit...

Perquè serà que lamentablement hi ha coses que mai no canvien ?
Ho faran algun dia?
Perquè essent un conte, tots tenim una trista història diària que ens ve al cap tot llegint-lo?
...

Eva ha dit...

Sort que pot refugiar-se en els bons anys, els anys de festejar, de disfrutar, de viure...
Una realitat que fa que fugim cap els somnis, els recods, els desitjos,... una realitat que tothom voldria evitar però, pel que sembla, no és possible.
Salut!!!

Anònim ha dit...

Gaza? Iraq? Afganistan? Centre d'Àfica? Danys col·laterals? El negoci de la guerra?
On serà demà? Serem aquest vell?
Perquè el capital és pragmatic, i això vol dir que el fi li justifica els mitjans.