19 d’agost 2008

Eclosió literària a l'Ebre

La revista Canvi 16, al seu número 120 d'aquest mes d'agost, inclou l'article de Gemma Lleixà, Eclosió literària a l'Ebre, on afirma que la literatura ebrenca viu un moment àlgid pel que fa a la creació, difusió, dinamització i publicacions.

Es destaquen noms del passat recent com ara Sebastià Juan Arbó, Artur Bladé i Desumvila, i Jesús Moncada; o autors veterans i reconeguts com Gerard Vergés, i d'altres d'una llarga llista que no esmento per a no deixar-me'n cap, i que són la prova d'un gran dinamisme.

L'article també dóna importància a l'esforç de publicar que fan editorials com Cossetània i Aeditors, l'empenta del món blocaire a les Terres de l'Ebre, i al gran nombre d'activitats literàries que han sorgit els darrers anys, especialment impulsades per la Fira del llibre ebrenc de Móra d'Ebre.

Sovint ens queixem de les dificultats que representa per a l'accés al món editorial i a la difusió de les nostres activitats, el fet de viure lluny de Barcelona, en un país que acostuma a mirar al Nord. Però els nous mitjans de comunicació i el creixent sentiment de pertànyer a un col·lectiu que cada cop es dóna més suport mútuament, ens pot ajudar a donar un salt qualitatiu per fer sentir la nostra veu. L'existència d'aquest article n'és una petita mostra. Amb la nostra feina hem de fer la resta.

3 comentaris:

Striper ha dit...

el moviment cultural que he vist per aquestes terras m'ha semblat molt viu aixi no m'estranyen articles com aquest.

Doe ha dit...

Espero que la gent que està dins d'aquest món vegi la diferència entre oportunitat i ghetto, no sé si m'explico.

Anònim ha dit...

No sóc del món literari, ni de les terres de l´Ebre, però veig que feu activitats, intenteu dinamitzar la situació. De fet ja és difíci: la cultura és la parenta pobra, i Barcelona és BCN. Cada territori s´ha d´emmirallar en si mateix, actualment les noves tecnologies ajuden a conèixer allò que hom vulgui fer arribar als navegants del ciberespai. BCN no deixa de ser anònima. Gràcies