29 de març 2018

Crui. Els portadors de la torxa, de Joan Buades



Premi Creixells 2017
Editorial Més llibres, 2018
Sinopsi
«Joan Buades ha sabut rebre el llegat de la literatura europea i transformar-lo en una novel·la d’idees absolutament original, ambiciosa i amb una qualitat estilística remarcable. És tot un descobriment.» Jordi Llovet
«Enhorabona per aquesta novel·la de gran volada en què has sabut brodar l’altra cara del tapís de la hipocresia i la falsedat de la història oficial amb uns personatges i uns temes memorables.» Biel Mesquida
«Ara sabem allò que s’ha fet en aquest laboratori del turisme. I també sabem la història que ens ha trasmudat, com s’ha maquinat el parc temàtic que som i com hem edulcorat la metamorfosi que ens ha transformat en un lloc disponible.» Sebastià Perelló
«Tots els fets terribles que s’hi refereixen són a bastament contrastables, fins i tot els més esgarrifosos, com els experiments de Josef Mengele als camps d’extermini, la participació de la IBM en l’obtenció dels censos de jueus per a la Solució Final o la protecció i assimilació nord-americana i espanyola dels criminals nazis i dels seus espolis.» Xavier Coromina.
Fragments
No us enganyeu: els pobles que condueixen el món no ho fan convencent amb raons, sinó esfereint i anorreant la resta. Ara ens tocava a nosaltres, en teníem molta fam.
Les èpoques giren, les modes fan alts i baixos i els guapos s’acaben tornant calbs, però no he conegut ningú de primera línia que no sigui silenciós.
Els reglaments són per a la púrria, a dalt només hi arriben aquells que tenen agalles de saltar-sel’s.
Els diners cón com l’aigua: incolors, inodors i insípids. En el meu codi deontològic, ‘únic que hi consta és que els meus clients són els amos de la meva boca i dels meus arxius.
No m’estranya que els espanyols es barallin de fa segles entre ells talment: no recorden res, no s’adonen que, si no resols un problema, s’acaba enquistant i torna a comparèixer de manera cada cop més perillosa.