20 d’octubre 2007

La polèmica més gran del món dels llibres (4)


El passat 21 de setembre vaig fer un comentari irònic sobre La polèmica més gran del món dels llibres, on comentava la incomoditat que alguns dels lloms dels llibres vagin de dalt a baix i altres a l'inrevés. Com us agrada la polèmica i teniu sentit de l'humor, aquest post va rebre molts comentaris.

Ahir, el company trapezista em va recomanar llegir un comentari de Jaume Ríos Calvet, editor de Teide, aparegut a el Periódico en resposta a la següent pregunta d'un lector: "Qui decideix com escriure el text del llom d'un llibre?" Com veieu, aquest és un dels temes que preoxuoen autènticament la ciutadania. Algú de vosaltres ja m'havia donat una resposta semblant, però us transcric el comentari:

" Si el llom d'un llibre és molt estret i la informació que ha de contenir no hi pot aparèixer situada de manera horitzontal, s'ha de posar en format vertical.
Quan es fa així, es poden trobar llibres en què el text dels lloms es presenta de dues maneres diferents. La més habitual en el món de les llengües romàniques és orientar-lo des de baix cap a dalt, és a dir, des del peu fins al cap del llom. En canvi, als països anglosaxons el costum és orientar-lo de manera contrària, és a dir, de dalt cap a baix.
Així, doncs, es pot destacar que es tracta senzillament d'una qüestió de tradició editorial, sense més raons ni tècniques ni estètiques. Tanmanteix, no és estrany trobar alguns llibres en llengües romàniques orientats a l'estil anglosaxó o viceversa."

O sigui, que tothom fa el que li dóna la gana.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei, veig que a la teva lleixa hi ha un llibre d'Imma Monsó. Potser aquest és el que hauria de sortir al rànking de l'Avui de l'11 i el 18 d'octubre. (Per als que no sapigueu de què va el meu comentari, visiteu el meu blog).

rosa ha dit...

fas propaganda del teu llibre?
una que bon ull...a la cara clar.

potser jo també hauria de fer una foto de la meva llibreria, també tinc llibre per ensenyar...

un petó

Anònim ha dit...

Quin criteri segueixes a l'hora d'ordenar els teus llibres?

Anònim ha dit...

Jo, alfabètic. A la meva biblioteca els teus veïns són D.M. Thomas i Leo Tolstoi.

Jesús M. Tibau ha dit...

Trapezista, aquesta és una altra qüestió. El meu criteri és no tenir criteri.

Anònim ha dit...

Bon criteri. Mira aquest altre:
http://www.flickr.com/photos/ffub/229143762/