07 de març 2008

Definint la Colometa

Durant el passat mes de març vaig proposar-vos un joc molt especial, el 43è joc literari on us demanava 4 adjectius i 4 verbs per a definir un dels personatges més importants de la literatura catalana: La Colometa, de La plaça del diamant. El resultat ha estat molt interessant i serveis per veure quina és la visió en conjunt que és té d'aquest personatge.


Adjectius

L'adjectiu que ha estat més repetit, amb molta diferència ha estat "ingènua". Aquestes han estat totes les propostes amb els volts obtinguts:
8: ingènua
4: resignada
3: forta, innocent, lluitadora i trista
2: feble, generosa, patidora, senzilla, submisa, tendra i valenta.
1: abnegada, acerada, apassionada, atrafegada, calmada, cansada, condicionada, confomada, delicada, emotiva, esmolada, espantada, ferma, figa-flor, fràgil, humil, ignorant, imaginativa, infeliç, insegura, passiva, perdedora, perduda, petita, prima, quieta, reflexiva, sacrificada, sensible, solitària, sotmesa, tímida , ximple i pànfila.


Verbs

Quant als verbs, la lluita ha estat més renyida fins al darrer moment, però el verb més repetit ha estat "estimar". El totals dels vots han estat:
8: estimar
7: treballar
6: lluitar, patir i sobreviure
3: viure
2: esperar, obeir, passejar, resigna i transformar-se
1: afrontar, aguantar, alliberar, aprendre, confiar, conformar-se, criar, defensar, imaginar, madurar, mantenir-se, mirar, naufragar, netejar, olorar, parrupejar, perdre, preocupar-se, recordar, rememorar, resistir, sofrir, superar, suportar, veure i complir.


Ja sé que alguns dels adjectius i dels verbs són pràcticament sinònims, però que cadascú tregui les seves conclusions, si és que és necessari. Jo, de moment, m'ho he passat bé recollint les vostres propostes i ajudant a definir aquest personatge ingenu amb tanta capacitat d'estimar.

En relació amb la Colometa i Mercè Rodoreda, l'IES de l'Ebre organitza una lectura de La plaça del diamant, el dissabte 8 de març, d'11 a 14 hores, a la plaça de l'Àngel de Tortosa.