12 de setembre 2009

Salvem el Patrimoni digital de Catalunya!

Sovint em pregunto on anirà a parar tota la informació que s'acumula a blogs, webs, etc. Es podrà consultar d'aquí 100 anys? I d'aquí 10? De vegades penso que un dia engegaré l'ordinador, Blogger haurà fet un pet com una gla, i tot el contingut del blog haurà desaparegut.
Seria una llàstima, i no parlo només pel meu blog, sinó per la gran quantitat de poesia, informació... ,en resum, cultura, que viu en aquest suport.
Fa uns dies vaig trobar la web Patrimoni Digital de Catalunya on diu: "La Biblioteca de Catalunya (BC) com a responsable de compilar, processar i difondre el patrimoni bibliogràfic de Catalunya, ha iniciat un projecte característic en les societats desenvolupades: es tracta del Patrimoni Digital de Catalunya (PADICAT). Aquest consisteix a capturar, processar i donar accés permanent a tota la producció cultural, científica i de caràcter general catalana produïda en format digital. En definitiva, l'objectiu és arxivar el web català."
.
Difícil i vaulosa tasca.

6 comentaris:

Joana ha dit...

Molt valuosa, aprofite l'entrada per a dir-te que he agafat prestada l'expressió "A la barana" per al meu poema, espere que no et moleste. Ja he llegit els teus i són realment fantàstics.

Allau ha dit...

De moment, a fer còpies de seguretat, com sempre. Ara que tu, Jesús, rai, que tot t'acaba d'una forma o d'altra en paper.

Manel Aljama ha dit...

Si hem de confiar en l'administració...
Sempre hem estat una "societat civil" que ha fet grans coses gràcies a la iniciativa individual i alhora col·lectiva: setze jutges, escoltisme, excursionisme, esbarts, orfeó, associació d'amics del xxxx, etc. etc.
Proposo fer un lloc semblant al Gutemberg (http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page) o Archive (http://www.archive.org/index.php) on es poden trobar pel·lícules (obres d'art moltes) amb els drets caducats i que ja no existiria cap còpia...

Manel Aljama ha dit...

En gutenberg.org podeu trobar molts llibres en format text i pdf en diferents llengües. Podem contribuir o fer-ne un.

Es tractaria de llogar o adquirir un "lloc" on emmagatzemar i catalogar tota aquesta informació digital, siguin llibres o documents en procés de destrucció pel pas del temps.

Striper ha dit...

Una vbona iniciativa hi han mases coses com perque es perdin.

Admin ha dit...

També pots exportar el teu blog i si algun dia Blogger desapareix, importar el blog a un altra plataforma com Wordpress.