25 de juny 2009

Naufragi

Passejo per L’Ampolla i em crida l’atenció un petit monument aprop del passeig marítim on diu: “aquest guerrer fou regalat pel govern francès al poble de L’Ampolla per l’auxili prestat als nàufrags del Maxscherda torpedinat per un submarí alemany l’11 de maig de 1917 en aigües del cap de Tortosa. Aquesta estàtua és una rèplica de l’original que fou sostret.”
Busco per Internet i esbrino que el vapor es deia realment Medjerda. De totes les dades que recullo, no sé quina m’impacta més:
- El capità del submarí, diuen, es va fumar una cigarreta, va fer fotos, no va recollir ningú i va anotar: “calculo que s’ofegaran 300 o 400 persones”.
- Entre els nàufrags, hi havia una dona amb la filla de tres anys ofegada als braços.
- Durant mesos apreixen cadàvers a la costa. Un d’ells, curiosament, és un electricista de l’exèrcit anglès que no anava en aquell vaixell.
- El Medjerda encara està afonat, a 105 metres. Al seu interior, encara hi queden restes humanes
.
Voleu dir que els humans tenim la capacitat d’aprendre?

8 comentaris:

Clidice ha dit...

no, però és bo creure que sí

sànset i utnoa ha dit...

els humans som les úniques bèsties capaces d'ensopegar totes les vegades que convingui amb la mateixa pedra. Trist però cert.

Salut!

*Sànset*

Rita ha dit...

I després diuen que ens diferenciem dels animals per l'ús de la raó...
Bon dia!

Brian ha dit...

parlant d'anecdotes surreals - amb les noticies que han sortit celebrant l'aniversari del desembarco de Normandia (segona guerra mundial), s'ha dit que els americans (soldat Ryan i cia) es van flipar veient com els seus aliats, els britanics, tan aviat van arribar a la platja amb les missiles i bales anant per tot arreu en mig d'una batalla brutal, pos, es van posar a fer foc per calentar l'aigua per fer-se un te !

Frannia ha dit...

Massa sovint penso que no, efectivament.

Striper ha dit...

Millor creure que si, velles histories del mar.

Ma-Poc ha dit...

A mi el que m'ha semblat més curiós és el cadàver de l'anglès...

Barcos ha dit...

He publicado un libro sobre este vapor, el Medjerda y su naufragio.
Si os interesa estoy a vuestra disposicion en jmartinez@ambitoner.com
Salut !!