28 de juny 2009

"Terra de mar i baldanes", de La maleta portàtil

"Terra de mar i baldanes", és un espectacle de La maleta portàtil, estrenat durant la 6a Fira del llibre ebrenc. El vídeo (de mala qualitat, ho sento) mostra una part del fragment basat en el meu conte "Matar l'enyorament", inclòs a El vertigen del trapezista.
Us transcric la sinopsi:
El nostre cuiner, de Ca L’Albert, comença parlant-nos de la cuina a partir dels productes naturals de la zona, així ens comenta històries al voltant de l’arrossejat, el peix torrat, l’all i pebre,... ens parla dels pagesos i dels pescadors i això el porta a trametre’ns les sensacions i els sentiments d’aquests personatges.
El nostre chef ens presenta texts d’autors ebrencs com: Artur Bladé, Josep Gual, Jesús Mª Tibau, Ramon Gomis, Gerard Vergés i Josep Igual.
El cuiner ens parla amb un to molt entenedor, sens fa proper i gens distant. I ell se sent tant a prop del seu públic que en dues ocasions deixa l’escena per a anar al públic a donar-li a tastar algun dels productes dels que parla. Us l’imagineu donant una ració petita de llenties –com les que menjaven els pescadors ales barques- o una tapeta més moderna com un pinxo de carabassa, caramelitzada amb mel, amb baldana. Aquestes intervencions ens el presenten gairebé com si fos un més de la família.
En aquest espectacle hi ha un diàleg entre dos llenguatges :la música i la paraula. El nostre cheff ens relaciona la cuina amb la literatura, la música, la màgia,... És teatre? Teatre – cabaret? És ... la nostra proposta.